Поклон моштима Светог Мардарија

Саборни храм Свих Срба Светитеља у Мисисаги био је пун верника који су дошли да се поклоне моштима Светог Мардарија америчко-ќанадског. Свeти Мардарије је био први епископ Српске православне цркве у Америци (1925-1935), а манастир Св.Саве у Либертвилу, где су почивали Свети Николај Велимировић, Краљ Петар Други и Јован Дучић, његова је задужбина.

Храм у Мисисаги био је пун народа, као о највећим хришћанским празницима, који су дошли да дочекају и поклоне се моштима Светог Мардарија, а поред Срба међу верницима је било и Руса, Украјинаца, Грка...

Свету архијерејску литургију служио је владика канадски др Митрофан уз саслужење руског Архиепископа Иринеја из Отаве, украјинског епископа Андреја из Торонта и умировљеног епископа Георгија. У овом молитвеном сабрању учествовали су и свештеници свих помесних цркава у Канади, а појањем су литургију пратили домаћи хор Св. Саве као и украјински и грчки хорови из Торонта.

Био је то величанствен дочек моштију првог епископа СПЦ у Америци, Мардарија Ускоковића, који је за свеца проглашен 2015. године.

Св. Мардарије је оснивач манастира Свети Сава у Либертвилу који је грађен у време велике економске кризе и уз много мука. Његов оснивач је при крају градње тешко оболео на плућима и убрзо умро, а после 80 година, по проглашењу за свеца, откривене су његове нетрулежне кости.

Епископ канадски др Митрофан говорио је о улози Св. Мардарија и његовом значају за Српску православну цркву (СПЦ), али и наш расејани народ на Северноамеричком континенту.

По завршеној молитви верници су се причестили, а старешина храма у Мисисаги, Јован Марјанац је, испред црквене заједнице владикама поклонио престоне крстове, а иконе Св. Мардарија окупљеном народу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво