Јаношевићи, посвећени православни мисионари

Брачни пар Јаношевић, Срђан и Весна, већ 30 година живи на Сејшелима у граду Викторија, на острву Махиу. Отац Сергиос је 2009. године рукоположен за свештеника Александријске патријаршије. Он је први православни свештеник у овом делу света. За "Србију на вези" први пут су говорили 2012. године. Са брачним паром Јаношевић, овогодишњи сусрет у Београду, десио се непосредно по повратку из њихове прве посете Јерусалиму.

Те, 2012. године, отац Сергиос наговестио је план да обезбеди земљу за православну цркву, да се сазида нова православна богомоља. Верници се за сада и даље окупљају у цркви Св. Димитрија која је у адаптираном делу куће Јаношевића.

"У нашу цркву долазе сви православни који се налазе на Сејшелима. Сада су већ преовладали Украјинци, Руси су други по броју, има Бугара, Грка, има и Срба...

У Африци је највећи пораст православља у ствари, док на западу по Америци, Европи, људи свуда губе веру. Из својих вера, католичких или англиканских, због разочарања прелазе у православље, прихватају га као чисту веру, као веру љубави. Наша црква нема ту историју наметања вере, колонизовања и зато је то људима врло прихватљиво", каже за РТС отац Сергиос.

Са протојерејем ставрофором Сергиосом Јаношевићем и протиницом Весном, сусрет у Београду десио се пре њиховог одласка на Сејшеле, а непосредно по повратку из прве посете Јерусалиму.

„Тешко се изрази речима, али покушаћу...али никада нећу моћи да искажем оно што сам тамо осећао. То је посебна земља, стварно Света земља и кад се тамо дође, човек добије ту једну дивну енергију и ништа није тешко, по читав дан смо обилазили светиње. Ја сам имао прилику да саслужујем Свету Литургију у цркви Христовог Васкрсења у самој кувуклији, у самом Христовом гробу", каже отац Сергиос.

Од Наисуса до Константинополиса, документарни је филм који је протиница Весна снимила поводом 1700 година од Миланског едикта.

„Филм о цару Константину и царици Јелени је већ имао необичан пут, од самог почетка. Једна од првих копија на енглеском језику прво је поклоњена патријарху александријском и његовим свештеницима у Даресаламу. Онда је филм отишао у Доху, управо митрополит Катара је направио велику промоцију, показао је многима. Ја сам највише одушевљена чињеницом да је приказан на руској православној телевизији Сојуз која се гледа у 187 земаља", каже протиница.

Филм је стигао у многе делове света умногоме захваљујући Срђани, ћерки Јаношевића, која је у време када је филм завршен била шеф прес канцеларије председника Сејшела. Са председником је отпутовала на конференцију у Јокохаму, и тамо у православној цркви Св. Николај Јапански упознала оца Григорија.

„Годину дана касније дошло је много Јапанаца у ходочашће, посебно Косову. Обишли су и Дечане, стигли су и до Охрида. Управо је отац Григорије, ове године, служио прву литургију на јапанском језику у Саборној цркви у Београду", каже Весна Јаношевић.

„Црква су људи", говори отац Сергиос, „и морам опет да споменем нашу ћерку, она је превела православну литургију на креолски језик, и то је први пут у свету да Креолци који долазе да присуствују литургији, могу да прате службу на свом матерњем језику. Мада они знају и енглески, а енглески је језик на коме ја служим. Имали смо и пар крштења...

И захваљујући том преводу литургије, али и филму о којем смо причали, јер смо организовали бројне пројекције, људи су сазнали много тога... Све што се чини, све што се говори, све што се ради, сваки разговор са људима је у ствари мисионарски рад. Ја верујем у ту мисију, а прави резултати ће се видети касније. Сад сејач сеје, а успеху ће Господ да помогне. Можда буде нешто после десет година или педесет, кад мене више не буде, али биће сигурно."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво