21. век: Хронична нестабилност међународних односа

У Атријуму Дома војске у Београду промовисана је нова књига "Континуитет хладног рата" у издању Геополитике, угледног историчара и публицисте, спољнополитичког уредника америчког месечника "Chronicles", Срђе Трифковића.

Синтагму "хладни рат "обично смо везивали за период после Другог светског рата, презатегнутих односа Совјетског Савеза и Америке који је обележила бесомучна трка у наоружавању. Нова аналитичка студија професора доктора Срђе Трифковића и погледи на свет који постаје мултиполаран, представља покушај да се продре у суштину америчке велике стратегије, која наставља не само са ширењем НАТО-а већ и са третманом Русије као егзистенцијалног непријатеља и не само због војног супарништва.

"Тренутно политичка, академска, медијска елита Сједињених Држава и Западне Европе, Русију такође не трпи зато што одбија да прихвати постмодерне концепте Запада, одбија да се стиди своје прошлости и наслеђа, одбија да се одрекне своје вере и предака", каже др Трифковић.

Анализирајући рефлексе глобалне политике на балкански регион Трифковић истиче континуитет ширења НАТО-а.

„Црна Гора је ушла у НАТО, а да је већина житеља Црне Горе била противна. НАТО је очигледно институција која не хаје за некакав демократски процес. С друге стране, мислим да ће следећа на реду бити Македонија, где ће избећи било каква изјашњавања грађана, али у Босни и Херцеговини, с обзиром на противљење Републике Српске, инсистираће да је проста већина за НАТО, другим речима Муслимани и Хрвати, и потпуно ће пренебрегнути чињеницу да Република Српска као ентитет је одлучна у свом противљењу", истиче Трифковић.

Трифковић сматра да је положај Срба у Српској Крајини непостојећи, јер је њихово присуство на тим просторима занемарљиво.

У 2018. години Трифковић сматра да ће доћи до уласка Македоније у НАТО или привођења крају процеса њене инклузије.

"Очекујем да ће да се настави притисак на Републику Српску, и поготово да се траже послушни Срби који ће у заједничким институцијама у Сарајеву да воде издајничку политику. На жалост, то се већ догађа. Што се саме Србије тиче, мислим да ће бити појачани притисци, да се уклоне препреке за чланство самозване Републике Косово у Уједињеним нацијама. И то ће бити представљено као један од елемената на европском путу. Међутим, оног тренутка када Косово добије своју столицу у УН, ако се то деси, тог тренутка почиње примање у НАТО савез", каже Трифковић.

Међународни односи на почетку 21. века одликују се хроничном нестабилношћу, непредвидљивошћу и опасношћу од неконтролисаних екскалација истиче Трифковић у закључку своје књиге.

У новој фази, хладни рат се наставља, а поуке из књиге Континуитет хладног рата очигледне су за Србију и српске замље.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 28. дец 2017, 22:35)
anonymoud [нерегистровани]

Da li

SAD je u silaznoj putanji moći. Opasan je onaj koji nešto priprema a ćuti. Ameri samo prete.