Хамлет из Мрдуше Доње и у Торонту

Чувена драма Иве Брешана "Хамлет у селу Мрдуша Доња" постављена је на многим сценама, а прошле недеље и у Papermill Theatre-у у Торонту. Екипа коју је окупио и води редитељ Александар Саша Лукач игра увек пред пуном салом.

После узбуђења пред премијеру, за редовну представу спремају се опуштено, уз разговор о протеклом дану, шминку и костимирање.

А на сцени препознатљива иконографија трагикомедије, смештена у Далматинску Загору 50-тих година прошлог века. Хамлет из Мрдуше Доње, одавно је био у плану, Александра Саше Лукача, али га је сада и поставио на сцену, заједно са екипом глумаца аматера.

Како Лукач предаје драму на Универзитету Јорк, наметало се питање са ким је лакше радити, студентима глумцима или глумцима аматерима.

„Радити са младим глумцима је јако захвално, јер када имате толико животног искуства, а и искуства на сцени као што имам ја, онда је лако донети им нешто што ће им бити откровење, а они стално покушавају да буду бољи и бољи, наравно...глумци моје генерације су углавном задовољни тиме што имају... лепо је да имају неки изазов, али се не брину толико о каријери и о томе шта ће се десити за 5, 10 година", каже Александар Саша Лукач.

Колико је ова драма и данас актуелна, шта глумци мисле о редитељу Лукачу, које делове текста издвајају... Глумци аматери су једногласни у оцени да је са Лукачем дивно радити, а да је текст драме увек актуелан.

Далеко је Далматинска Загора од Торонта, а како се и одакле нађе енергија за аматерско позориште и глуму после целог радног дана на другом послу.

Неки се возе и по 85 километара, али им у односу на задовољство које имају на сцени, то не представља никакав проблем. Кажу да уђу уморни, а изађу одморни.

На позорници се смењују слике из Брешанове драме. Публика ужива у духовитом језику и надигравању сељака који зарад развоја културе приређују Шекспира. Сала пуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво