Дорћолац на шведски начин

Немачка на 8, Пољска на 7, а Србија је свој туристички потенцијал представила на 14 страна престижног шведског часописа ѕахваљујући - Марку Персону.

Свечано одело и спортски ранац, тако да није тешко закључити да је реч о странцу, међутим, он себе тако не доживљава, али и како би, када му је отац Дорћолац, а деда Шумадинац.

"Најбоља дефиниција би била Југословен. Имам родбину и у Храватској, неки су Хрвати, али првенствено сам Србин", објашњава Марко Персон.

Иако се школовао у Шведској, зимске и летње распусте као дете проводио је у Србији. Од 2000-те године његова животна мисија постала је спајање шведског и српског народа.

"Дао сам један интервју 2010. године у Шведској где сам тврдио да управо људи из Гетерборга, одакле сам ја родом, савршено пашу људима у Србији. Значи они могу да нађу заједнички језик брзо", уверен је Персон.

Четрнаест година Марко је радио у амбасади Србије у Стокхолму. Србија и Београд су, захваљујући њему, своје место нашли у најпрестижнијим шведским часописима, а захваљујући сарадњи са Туристичком организацијом Београда број Швеђана у главном граду је све већи.

"Они су дошли овде са неким предрасудама. Можда их ми нисмо довољно припремили, али увек се враћају шокирани оним шта су доживели, од љубазности, хране, вина, људи првенствено. Нису ни у сну мислили да тако нешто могу да доживе", за РТС прича Марко Персон.

Београд је нови Берлин, каже Марко, и као такав треба бити представљен у свету, а на том пројекту, како каже, увелико ради.

"Једино смо на тај начин могли брзо да разбијемо предрасуде и зато смо измислили: Београд нови Берлин, не зато што Београд има два милиона становника као Берлин, не зато што је пао неки Берлински зид, него да долазе у Београд и сретну се са људима као што су они", каже Персон.

Иако је мало ко веровао у његове до скоро волонтерске пројекте, он се не зауставља. Акценат његовог даљег рада ће бити бањски туризам.

"Ту иимамо пуно добростојећих сениора у Шведској који имају велике пензије и само чекају да нађу нешто неоткривено", примећује Швеђанин.

Марко Персон је један од 130 хиљада људи српског порекла који живе и раде у Шведској. Оптимистички тврди да ће круна његовог рада бити када исти број Швеђана у току једног месеца посети Србију.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 05:32)
Светлана [нерегистровани]

Поздрав Марку из Кнића

Марко,
Свака част на раду. Твоји баба и деда, отац би били поносни на твој рад. И ми се поносимо тобом као твоји рођаци.