Дорћолац на шведски начин

Немачка на 8, Пољска на 7, а Србија је свој туристички потенцијал представила на 14 страна престижног шведског часописа ѕахваљујући - Марку Персону.

Свечано одело и спортски ранац, тако да није тешко закључити да је реч о странцу, међутим, он себе тако не доживљава, али и како би, када му је отац Дорћолац, а деда Шумадинац.

"Најбоља дефиниција би била Југословен. Имам родбину и у Храватској, неки су Хрвати, али првенствено сам Србин", објашњава Марко Персон.

Иако се школовао у Шведској, зимске и летње распусте као дете проводио је у Србији. Од 2000-те године његова животна мисија постала је спајање шведског и српског народа.

"Дао сам један интервју 2010. године у Шведској где сам тврдио да управо људи из Гетерборга, одакле сам ја родом, савршено пашу људима у Србији. Значи они могу да нађу заједнички језик брзо", уверен је Персон.

Четрнаест година Марко је радио у амбасади Србије у Стокхолму. Србија и Београд су, захваљујући њему, своје место нашли у најпрестижнијим шведским часописима, а захваљујући сарадњи са Туристичком организацијом Београда број Швеђана у главном граду је све већи.

"Они су дошли овде са неким предрасудама. Можда их ми нисмо довољно припремили, али увек се враћају шокирани оним шта су доживели, од љубазности, хране, вина, људи првенствено. Нису ни у сну мислили да тако нешто могу да доживе", за РТС прича Марко Персон.

Београд је нови Берлин, каже Марко, и као такав треба бити представљен у свету, а на том пројекту, како каже, увелико ради.

"Једино смо на тај начин могли брзо да разбијемо предрасуде и зато смо измислили: Београд нови Берлин, не зато што Београд има два милиона становника као Берлин, не зато што је пао неки Берлински зид, него да долазе у Београд и сретну се са људима као што су они", каже Персон.

Иако је мало ко веровао у његове до скоро волонтерске пројекте, он се не зауставља. Акценат његовог даљег рада ће бити бањски туризам.

"Ту иимамо пуно добростојећих сениора у Шведској који имају велике пензије и само чекају да нађу нешто неоткривено", примећује Швеђанин.

Марко Персон је један од 130 хиљада људи српског порекла који живе и раде у Шведској. Оптимистички тврди да ће круна његовог рада бити када исти број Швеђана у току једног месеца посети Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво