Србија на вези - регион, РТС САТ, 18.55

У оба ентитета Босне и Херцеговине увелико се спороводи замена старих земљишних књига новим катастарским евиденцијама. Начин обавештавања и рок за пријаву у федералном делу, доноси сумњу међу расељеним Србима, власницима имовине у том ентитету. Ову тему започели смо у прошлој, и настављамо у овој емисији. Уједињени саветодавни комитет за кодификацију језика у Вашингтону признао је црногорски језик, а иста институција, пре само пар месеци одбила је да га призна, уз образложење да је реч само о једној од варијанти српског језика. Шта је узрок промени мишљења, истражујемо у вечерашњој "Србији на вези", на РТС САТ у 18.55. Репризни термин у уторак, 19. децембра у 13.05.

Због чега се замена старих земљишних књига не ради на исти начин на територији целе Босне и Херцеговине када је у питању обавештавање власника, имају ли Срби који поседују имовину у федералном делу БиХ разлога за бригу, и шта треба да учине како би благовремено реаговали, разговараћемо са помоћником министра за избегла и расељена лица Ребулике Српске Радованом Грајићем, који ће бити наш гост у студију.

Проблеми са повратком Срба и њиховом имовином такође постоје и У Хрватској. Повремено, ипак има неких помака. После скоро двадесет година чекања, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, недавно је додељено је 36 кључева книнским породицама које су силом прилика остале без својих домова. О томе извештавају колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Недељу за нама, кроз регион је прошла вест да је Уједињени саветодавни комитет за кодификацију језика са седиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону признао је црногорски језик и у оквиру ИСО стандарда и доделио међународни код ЦНР. Интересантно је то, што је иста институција, пре само пар месеци одбила да призна црногорски језик, уз образложење да је реч само о једној од варијанти српског језика. Шта је узрок промени мишљења, и о ком се језику ради, истраживала је колегиница Милена Вујовић.

Поводом 99 година од Подгоричке скупштине, (уједињење Србије и Црне Горе) у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржана је свечана академија. Догађај су пратиле колеге из Српске ТВ Црне Горе.

У Вуковој задужбини у Београду предствљено је свеукупно књижевно стваралаштво Срба у Румунији, а посебно књижевника Славомира Гвозденовића. Више о томе, видећете у прилогу Мирослава Карлице.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара