Прича о букварима

Поводом 420 година од издавања првог штампаног буквара, на Савском шеталишту на Калемегдану постављена је изложба „Буквари и букварска настава код Срба“. Изложбу је реализовало Јавно предузеће Београдска тврђава, а аутор изложбе је Бранислава Јордановић.

Изложба представља причу о букварима, хронологији њиховог настанка, ауторима, садржајима, као и о азбукама и писмима која су се користила. Посетиоци ће сазнати да се из буквара учило и пре четири века, да је уџбеник са којим се сусреће сваки ђак првак први пут штампан далеке 1597. године у Венецији и да је имао свега четири стране.

„Желели смо да се упознамо са првим писмом глагољицом, са другим словенским писмом ћирилицом, Ћирилом и Методијем који су дали темеље српске словесности и српског писма, а онда смо кренули то преко буквара. Њихов развој је текао од 1597. године. Наравно, једно време их уопште није било или су били преведени и донети из Немачке, Аустрије. Али, од 1838. године они су сви штампани у београдској штампарији и морали су да се користе искључиво они, а не донети. Врло интересантан је развој писма и азбуке. Наравно, томе је посвећена посебна пажња, Сави Мркаљу, као првом реформатору ћириличног писма, а потом, наравно, Вуку, јер се ове године навршава и 190 година од његовог првог буквара", каже ауторка изложбе Бранислава Јордановић, музејски саветник.

Ова покретна изложба део је пројекта Буквари и букварска настава код Срба.

Свој пут започела је пре седам година, за то време обишла је бројне градове у Србији, Црној Гори и Републици Српској, а њен пут и даље траје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи