Србија на вези - регион

Како ће се наставити дељење (не)правде и после затварања Хашког трибунала у националним судовима за ратне злочине, и да ли Бугарска православна црква може преузети "мајчинство" над канонски непризнатом Македонском православном црквом, само су неке од тема вечерашње емисије, на РТС САТ у 18.55. Реприза у уторак, 5. новембра, у 13.05.

Хашки трибунал за ратне злочине на простору бивше Југославије званично престаје са радом крајем године. После безмало 25 година рада и 103 суђења, у јавности су се, скоро после сваке изречене пресуде мање помињали право и правда, а више политичка позадина Трибунала. Суђења за ратне злочине биће настављена у националним судовима, за које се такође може рећи да их прати иста прича. О раду Трибунала, али и националних судова за ратне злочине, у разговору са колегом Мирославом Карлицом, за нашу емисију говори декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Радомир Лукић.

Ових дана, Бугарска православна црква је саопштила да ће прихватити "мајчинство" над непризнатом Македонском православном црквом и помоћи јој да добије канонски статус. Да ли је тако нешто уопште могуће, с обзиром на то да је Македонска православна црква у расколу са стварном мајком црквом, односно Српском православном црквом, разговараћемо са нашим гостом, вишим научним сарадником Института за новију историју Србије др Александром Раковићем.

У Црној Гори се наставља борба за очување српског језика и ћириличног писма. У свом деловању истакли су се ђаци и професори гимназије "Петар Први Петровић Његош" у Даниловграду, коју су недавно посетиле колеге из Радио Телевизије Републике Српске. Видећете причу забележену том приликом.

Дванаестогодишњег дечака надареног за сликарство и вајарство који са оцем и баком живи у Горњем Будачком на Кордуну, Синишу Матијевића, имали сте прилику да упознате у нашој прошлој емисији, а у овој ћете видети како је изгледала његова прва самостална изложба, организована у Старом двору у Београду. Синишине импресије догађајем, забележио је Мирослав Карлица.

Уредници Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво