Србија на вези - кроз регион

Код нас и око нас: прелиставање штампе српских заједница из региона са директором Института за савремену историју проф. др Момчилом Павловићем. "Србија на вези", вечерас на РТС САТ у 18.55, реприза у уторак, 21. новембра у 13.05.

Након што је прошле године у румунском парламенту једногласно изгласан Закон о установљавању Дана српског језика, и овога 21. новембра Срби у Румунији обележиће дан свог матерњег језика. О томе, у разговору са колегом Мирославом Карлицом, за нашу емисију говори најпознатији Србин у земљи Карпата, књижевник Славомир Гвозденовић.

На жељу за очувањем свог језика, пажњу скрећу и Срби у Црној Гори, где су српски језик, књижевност и ћирилично писмо потпуно скрајнути. Зашто је то тако упркос томе што се скоро половина становништва Црне Горе на последњем попису изјаснила да говори српским језиком, покушале су да открију колеге из Радио телевизије Републике Српске (РТРС) које су недавно посетиле гимназију Петар Први Петровић Његош у Даниловграду. Ђаци и професори ове школе су у више наврата истицали су потребу за очувањем српског језика у Црној Гори.

Наши гости биће чувари традиције и песме подкозарског краја, чланови Академског друштва Нови Београд Високе турустичке шклое и председница Друштва Нина Шурлан.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи