Сећање на канадске добровољце у Великом рату

Медицински корпус канадске војске у Првом светском рату био је састављен искључиво од добровољаца, а предводили су их неколицина професора и студената Медицинског факултета Универзитете у Торонту. Распоређени у пет болница, збрињавали су и српске војнике. Њима у част положен је венац на Медицинском факултету у Торонту. Дан сећања на херојство војске и цивила током овог рата, обележен је и изложбом у Српској националној академији (СНА).

Испод табле која на Медицинском факултету у Торонту изражава захвалност српског народа за племенитост и храброст коју су канадски младићи и девојке несебично пружали нашој војсци на Солунском фронту, Василије Петковић, генерални конзул Србије положио је венац.

Пред руководством факултета подсетио је и на више од 1500 погинулих добровољаца у лекарским униформама, рекавши да је страшни рат голобраде канадске момке претварао у ратне хирурге и хероје.

„Један од припадника медицинског корпуса канадске војске био је и Лестер Би Пирсон, такође познат као Мајк Пирсон, који је као добровољац у јединици универзитетске болнице у Торонту провео неко време у редовима српске војске као каплар, носећи на носилима рањене савезничке и српске војнике у Канадску општу болницу број 4 у Солуну. Тај исти Пирсон је касније постао познат као канадски премијер и дипломата и добитник Нобелове награде за мир 1957. године. Велики човек који је живео буран, али плодан живот. Канадска општа болница бр. 4 у Солуну био је место где је међу осталим српским војницима био оперисан и лечен и српски краљ Петар Карађорђевић", Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

У Галерији Српске националне академије организовано је вече сећања на српску голготу током Првог светског рата. Читани су текстови сведока ратних операција. Подсећало се на узроке рата и патњу, племените гестове, одбрану Београда, официрску част и честитост.

Изложба фотографија, као аутентичног записа времена разаранња, избеглишта, жртава, хероја познатих и непознатих, била је додатни, потресни подсетник на време Великог рата. А Србија и њена војска су током тог рата изазивали поштовање и са ове стране океана.

„28. јула 1918. године у САД-у све цркве звониле су за молитву за помоћ Србима...није то била ни наредба, ни налог, био је то апел који је издао председник Вилсон", рекао је Радован Гајић, потпредседник СНА.

Свака оваква изложба у Српској националној академији у Торонту привуче и оне који о српској историји и некадашњем савезништву не знају много.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи