Албум сећања, сведочанство херојства и страдања

Поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата, у Амбасади Републике Србије у Москви 9. новембра, свечано је отворена изложба Савеза потомака ратника Србије од 1912.-1920. "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата". Изложба је отворена до 24. новембра, а очекује се да ће током наредне године стићи и до Аустрије, Америке и Аустралије.

„Изложба Албум сећања на наше славне претке из Првог светског рата има за циљ да скрене пажњу на јунаке, војнике, сарешине из првих борбених редова, оне који су одлучивали у том ослободилачком и праведном рату ко ће победити.

Захваљујући чињеници да су ношени моралом и вољом да одбране отаџбину и да се врате у отаџбину кад су били протерани у три државе: Аустроугарску, Немачку и Бугарску, ти људи су некако били запостављени, па смо зато имали намеру да управо те војнике и старешине из првих редова, из ровова, сељаке, раднике, поштене интелектуалце и остале, који су се часно и достојанствено борили за своју отаџбину, ставимо на ту изложбу, која треба космополитски да покаже да се Србија борила и за остале народе који су били угрожени у Првом светском рату",  Љубомир Марковић, председник Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920.

У време обележавања 100-годишњуице Великог рата изложба обилази градове широм Србије, а у знак трајне повезаности и пријатељства недавно је приказана и у Француској.

„Зато је та изложба била и у Паризу, у Српском културном центру. Имао сам част да је заједно са нашим амбасадором отворимо тамо, и веома сам изненађен пажњом, љубављу, односом драгог француског народа. Тако смо пожелели и замолили амбасадора Терзића, да нам омогући да такође представимо наше јунаке у пријатељској Москви и пријатељској Русији", каже Љубомир Марковић за РТС.

Од 2014. године када је и покренут овај пројекат, прикупљена су бројна сведочанства о ратним авантурама али и страдањима српског војника у ратним годинама.

„Пријатно сам изненађен идејом да се преко интернета и осталих средстава информисања обратимо јавности, и то не само Србији, него целом свету. Кад су почели да пристижу материјали, слике, дописнице и остала документа дедова и прадедова, оних људи који живе у Јоханезбургу, у Јужној Америци, око Буенос Аиреса, Малезији, Индонезији, видео сам да је то заиста жеља потомака, да на тај начин још једном оживи своје претке и врате у отаџбину и да види јавност јер су готово пали у заборав, а ево ова стогодишњица заиста реафирмише праве вредности", закључио је Марковић.

Изложба ће у Амбасади Србије у Москви бити отворена до 24. новембра, а очекује се да ће током наредне године стићи и до Аустрије, Америке и Аустралије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи