Годишњи концерт Хора Свети Сава у Торонту

Хор Свети Сава из Торонта основан је 1955. године при истоименој цркви Свети Сава на Риверу. Од почетка овог века певају на литургијама и концерте одржавају при цркви Свих српских светитеља у Мисисаги. Годинама су, нарочито када је српска заједница била мала, били центар окупљања, а и данас су активни члан Америчко-канадског савеза српских хорова.

Годишњи, 62. по реду, коцерт Хора Свети Сава почео је молитвом, а отпеване су и канадска и српска химна. Чланове хора и присутне благосиљао је канадски владика Митрофан.

„Само да вас подсетим на то шта је пре 2000 година рекао свети пророк Давид: Певаћу Богу моме докле год постојим. Догод то будете чинили све друго ће бити у засенку, што и мислим да је циљ ваш. Будите везани за своју цркву, и свој народ", рекао је у поздравном говору владика Епархије канадске Митрофан.

Тема овогодишњег концерта била је српска свадба, па су домаћини, али и гостујући хорови Свети Арсеније Сремац из Бибија и Свети Роман Мелоди из Киченера репертоаром развеселили публику.

Публици која се редовно окупља око цркве популарног назива На Диксију, представљен је и нови генерални конзул Србије у Торонту, Василије Петковић, а песме Обраше се виногради, Реших да се женим, Оро се вије, пратио је оркестар Душана Сувајца.

Бора Драгашевић, угледни члан српске заједнице, иако најстарији, стојички је отпевао цео концерт.

Драга Драгашевић, припадница четврте генерације наших исељеника, објашњава дугу историју хора.

„Ми смо првенствено црквени хор, певамо у славу Господа, и подржавамо нашу Цркву и црквене традиције. А у другом реду, одржавамо и негујемо српску народну музику, мелодије које су драге свима нама", каже Драга Драгашевић.

Српски певачки савез Америке и Канаде, основан је давне 1931. године и данас окупља 47 хорова, који организују смотре духовне музике.

„Ових 86 година, Савез је помогао да се хорови упознају, да сарађују, да одрже фестивале, концерте, конференције...И ево нас ту, после три, четири генерације, још певамо нашу музику, славимо Господа, све на српском језику", каже за РТС Драга Драгашевић.

Зато је и те вечери уследио позив за концерт у Кичинеру, а потоње дружење било је у знаку теме и уз народну музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво