Магазин Србије на вези

О великим људима и њиховим делима, као и малим људима који данас стварају велика дела, говоримо у емисији "Магазин Србија на вези", вечерас на РТС САТ у 20.50. Емисија је и на РТС2 у суботу, 4. новембра, у 11.30.

У Пупиновом родном Идвору, на дан његовог рођења, 9. октобра, нашем госту, аутору романа Михајло Пупин -Србин за цео свет, књижевнику Радомиру Смиљанићу, уручено је међународно признање, Пупинова медаља, америчко-српске фондације Младен Селак.  О једином документарном роману о нашем великану за кога је Бил Гејтс рекао: '' Да није било Пупинових калемова, не би било ни интернета, компјутера, мобилних телефона'', као и о Академији Иво Андрић чији је председник, у емисији говори ће проф. др Радомир Смиљанић.

Значајан повод да екипа Магазина Србија на вези борави у Шведској, 21. октобра је полагање камена темељца за изградњу српске цркве посвећене Светој Петки и српске куће, парохијског дома, које ће бити место окупљања Срба, који су добро место за рад и зивот својих породица нашли у овом граду на југозападу Шведске.

Тог дана је прослављен и велики јубилеј за нашу заједницу у Халмстаду, 25 година постојања Српског савеза у Шведској и цетврт века постојања Удружења српских Крајишника у Халмстаду. Поред дружења, била је то прилика да се уруче и значајна признања онима који су допринели њиховом бољем раду, а међу њима се нашла и наша екипа.

Део бронзаних скулптура вајарке Катарине Трипковић, које су део државног пројекта , велике изложзбе, Јасеновац, право на незаборав, биће изложене у нашем студију, а затим, у децембру жодлази у Израел, а од јануара следеће године биће изложене у згради УН у Њујорку. Са својих 27 година , она је ауторка значајних јавних споменика, различите тематике, од мале Милице Ракић у Ташмајданском парку, до хероја са Кошара Тибору Варни, мајору Милану Тепићу....

У музичком делу емисије наступиће КУД Димитрије Кутуровић из Раковице, који обележава пола века постојања, концертом 18. новембра у Сава центру, као и Матеје Бокан који ће представљати Србију 10. новембра у Москви на музичком фестивалу посвећеном стогодишњици велике Октобарске револуције.

Уредник емисије Сузана Гвозденовић Пузовић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво