Подршка матице пресудна

Овогодишња медијска конференција дијаспоре и Срба у региону била је посвећена српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању. О тој теми за Програм за дијаспору РТС-а говорили су др Момчило Вуксановић, др Весна Бајић Стојиљковић и Вељко Одаловић.

"Ми се трудимо да што је могуће више урадимо на заштити српског језика и ћириличног писма, међутим то иде веома тешко. Ми тај проблем не можемо решити без помоћи матичне државе, а та помоћ је потпуно изостала. Готово да нема никаквог односа према проблему очувања српског језика и ћириличног писма не само у Црној Гори, већ и у региону", каже за Програм за дијаспору РТС-а др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета, Подгорица. 

"У Словенији ситуација није нимало сјајна, с обзиром на то да ми немамо школу српског језика која би била при основним школама, или одређени предмет који би био покренут код нас. Биле су иницијативе, али до тога није дошло. Тако да смо се сналазили у оквиру разних удружења, друштава. Ми смо у Копру покренули пре седам година радионице које су после прерасле у школу, али опет неформалног облика. Покушали смо у неким нашим могућностима, конкретно у Копру да се то деси, међутим нисмо били подржани. За разлику од других етничких заједница које имају свој језик у основним школама, ми нисмо добили ту могућност, а Срба је, вероватно знате, највише од свих етничких заједница. Заправо, у Словенији и немамо наше образовање", констатује др Весна Бајић Стојиљковић.

"Улога медија у очувању језика, писма и културе је изузетно значајна, и у земљи, а посебно у иностранству. У земљи постоје и други механизми, друге институције, али преко медија у иностранству наша дијаспора и људи у расејању, најбоље могу, не само да чују, не само да се сретну са језиком и писмом, него да схвате све вредности онога што у ствари раде. Јер они су неко ко је та последња и најјача, најквалитетнија веза наше дијаспоре. Зато Министарство спољних послова и препознаје овакве конференције, подржава и овакве пројекте, јер смо дубоко уверени да они који су промотери ових вредности у свету, морају да имају подршку, а медији сигурно због њихове проходности, доступности и најшире могуће комуникације коју остварују имају ту посебну улогу и значај", рекао је Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова на осмој Конференцији медија дијаспоре и Срба у региону.

Са саговорницима је разговарала Милена Вујовић. 

број коментара 0 пошаљи коментар