На прстима до звезда

За њега ће се тек чути. Он своје снове гради вредно, лагано, на врховима прстију. Ово је прича о младом и талентованом Каламу Моришу.

Његов сан почео је са само 5 година, на прстима, сада има дванаест. Талентован и вредан младић изражених господских манира. О њему овако започиње причу Ашхен Атаљанц, наша најпризнатија примабалерина.

"Када је Калам први пут дошао у ову школу  поздравио ме је са наклоном  што ме је веома изненадило јер није уобичајено видети данас у 2017. години такав вид комуникације", са поносом истиче Ашхен.

"Он је јако вредан, другарице га обожавају, јако је духовит, ти часови поред рада умеју да буду јако интересантни, да се сви насмејемо. Јако је брижан према својим другарицама, јако се лепо слажу", каже Маја Остојин, психолог и балетски играч.

Када је на сцени каже да је слободан, трему одавно већ нема, а зашто баш балет, за РТС испричао је Калам Мориш.

"Од шесте године сам кренуо на балет, моја мама је гледала часопис и видео сам неке слике балета и онда сам ја по кући почео нон-стоп да играм. Тако је све кренуло, било је баш лепо ићи на балет, после тога моја мама није више имала пара да плаћа школу па је Ашхен одлучила да нам да стипендију", каже млади балетан.

Нема те препреке која може да се испречи на путу до Каламових снова. Иако често и сама не зна како, уз Ашхен и Мају пут ће му бити раскрчен, уверена је дечакова мајка.

"Тек сад постајем свесна какво дете имам, други људи ми на то скрећу пажњу. Нисам ни знала колико је талентован, тек сад то откривам  и срећна сам што није дете које је склоно улици и неким лошим навикама већ воли балет и посвећује му се", каже Каламова мајка.

Калам сада похађа други разред основне балетске школе. За даље школовање биће му потребно више новца него сад а то је много више од онога што мајка може да му пружи.

Примабалерина Ашхен Атаљанц на крају нашег разговора каже како се нада да ће Каламу у наредних годину или две дана бити понуђена стипендија у некој од европских школа и да ће добити подршку спонзора који би подржао његово школовање у смислу интерната и његових дневних и месечних трошкова.

Балет захтева огроман рад, таленат и посвећеност, самим тим и љубав што Калам неоспорно има. За кратко време убедио нас је да и ми верујемо у његов сан и заказали следећи састанак на некој од европских или светских балетских сцена.

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво