Боје древног Мексика виђене очима двеју уметница

Слике Драгице Диди Гађански налазе се широм света. Поводом 150. годишњице Канаде имала је, са још 20 академских уметника српског порекла, изложбу у Културном центру Новог Сада. Та поставка ће половином наредне године кренути на турнеју по већим градовима Србије. Недавно је и у Торонту, заједно са Микаелом Летарте, представила радове под називом "Боје древног Мексика".

Две уметнице су, после посете Мексико Ситија и тамошњих археолошких налазишта, очаране историјом, мотивима и још више бојама Мексика, решиле да направе заједничку тематску изложбу.

"Решиле смо да не видимо радове, ни ја њене, ни она моје, догод не завршимо све. Тако да је врло интересантно видети колико смо нас две, које смо биле на истим местима, чуле исте ствари о археологији, историји Мексика, произвеле тотално различите радове", каже Драгица Диди Гађански за РТС.

Драгица Гађански је студирала Саобраћајни факултет у Београду и по доласку у Канаду 1968. две деценије се бавила инжињерством да би се, кад јој је било четрдесетак година, вратила својој првој љубави и завршила сликарство на Онтарио колеџу за уметност и дизајн.

"Мој лични бол је била уметност, то сам остварила. Предајем уметност многим групама и уметничким радионицама. Јако то волим, јер ми то пружа велико задовољство да сретнем нове људе, нове уметнике", каже уметница.

Канадска амбасада је организовањем изложбе академских уметника српског порекла у Новом Саду обележила своју велику годишњицу. То искуство им се толико допалу да су решили да га понове у главном граду, али и широм Србије.

До тада ће се публика у Торонту упознати са бојама древног Мексика.

број коментара 0 пошаљи коментар