Црква Свети Сава у Мерилвилу обележила 103 године постојања

Српске православне цркве у Сједињеним Државама постоје већ више од стотину година. То је случај са црквом Свети Сава у месту Мерилвил у северозападној Индијани, која је обележила 103 године постојања. На свечаности, која је организована тим поводом, наступили су тамошњи дечји хор и фолклорни ансамбл.

Програм обележавања 103 године постојања српске православне црвке Свети Сава у Мерилвилу, у Индијани, почео је наступом овдашњег дечијег хора. Отпевали су неколико пригодних песама. Свечаности је присуствовао владика средњезападноамерички Лонгин, руски владика Петар, као и низ свештеника. Домаћини су били старешина храма, протојереј ставрофор Марко Матић и председница Црквеношколске општине Даница Пејновић.

"Имали смо лепу посету, заиста лепо богослужење... имали смо част да нам гости буду и његово преосвештенство владика Лонгин, такође његово високо преосвестенство архиепископ Петар из руске јурисдикције. Прота Богдан који служи у нашем храму је био током службе, а касније су нам се придружили свештеници из околине, из црвке Светог Великомученика Георгија у Шерервилу, као и из цркве Свети Илија, овде из комшилука. Наравно, и доста народа, њихових парохијана. Задовољни смо, мислимо да је било много лепо, врло интересантан програм, а сви су видим насмејани и задовољни напустили нашу салу", каже протојереј ставрофор Марко Матић.

Наступио је и тамошњи фолклорни ансамбл Србадија. Међу говорницима је била и једна студенткиња која је причала о томе шта за њу значи православље, а све су поздравили владике Петар и Лонгин.

Диригент хора је Ивана Станковић, која је стигла у Америку из Ужица пре четири године.

"Ми у нашем репертоару, за ове три годинице, кратке мале три годинице, успели смо да савладамо неких двадесетак песама на српском језику. Пар имамо на енглеском језику, то су углавном божићне песме", закључује Ивана Станковић.

Наредни велики догађај у друштвеној сали српске православне цркве Свети Сава у Мерилвилу у Индијани је 21. октобра. Присуствоваће на стотине људи, јер долазе фолклорне групе из Милвокија у Висконсину, Финикса у Аризони и шире територије Чикага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара