Рођенданско славље Радио Авале у Чикагу

Прослава осме годишњице емитовања Радио Авале Чикаго и тв емисије "Српска разгледница из Америке" одржана је сали манастира Нова Грачаница. Бројни угледни гости увеличали су славље, а Александар Жигић је те вечери био и домаћин и наш извештач.

Програм обележавања годишњице емитовања Радио Авале Чикаго и ТВ емисије Српска разгледница из Америке почео је молитвом и благословом протојереја ставрофора Ђуре Крошњара.

У великој сали манастира Нова Грачаница наступило је 11 фолклорних група и исто толико естрадних уметника. Неки чланови фолклорних група превалили су 300 километара у оба смера да би дошли из северне Индијане и наступили, што показује колико је труда потребно да се уложи да би се овакви програми реализовали.

Млади чланови ансамбала показали су велики таленат и ентузијазам за фолклор, а дошли из цркве Светог Василија Острошког у насељу Лејк Фрест, Светог Саве као и Светог Илије из Мерилвила у Индијани.

Заиграли су и Опленац из Белвуда, Соко са Палмер Сквера, Соко са Редвуд Драјва, Гаврило Принцип из 114-те улице као и ансамбли Дукати и Бисери.

Међу гостима били су конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић и вице конзул Милинко Шпица, као и руководиоци и чланови Српске народне одбране, Удружења грађана Републике Српске, Срби за Србе, познати лекари др Жељко Атлагић и др Горан Тубић, и истакнути чланови српске заједнице у Чикагу као што су Владо Бјелопетровић, Перо Самарџија и Вукашин Павловић. Били су ту и лидери Сабора крајишких Срба, а велику помоћ у организацији пружили су чланови Удружења крајишких Срба Прело.

Гости су дошли из Чикага и целе околине, од Индијане до Висконсина.

"Хвала Саша што нас окупљаш овако лепо", каже једна слушатељка Радио Авале која је присуствовала догађају и додаје:

"Твоје забаве су најбоље. Има свега, за сваку душу, забавне, народне, фоклорне."

Иван и Весна Јанковић, оснивачи веб сајта Serbianfun, односно Сваштарица, допутовали су из Минесоте специјално за ову прилику и поклонили малишанима пакетиће за учење српског језика.

"Вечерас смо припремили радне бојанке за нашу децу, где могу да боје, да науче најосновније речи, латиницу, ћирилицу", каже Иван Јанковић.

Програм Радио Авале Чикаго емитује се по локалном времену суботом од пола један до два поподне у Чикагу и целој широј околини на фреквенцији 750 килохерца.

А телевизијска емисија Српска разгледница из Америке се од првог октобра емитује сваке седмице на Сателитском програму РТС-а, и то уторком увече у 18.55 по локалном времену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи