Српски радио Чикаго 22 године на вези са Србијом

Милорад Раваси, директор и уредник Српског радија Чикаго, први је представник медија српске дијаспоре коме је учињена част и приређено вече посвећено његовом дугогодишњем раду. У Матици исељеника, присуствовао је велики број угледних гостију, поштоваоца, међу којима и они који су и сами допринели постојању тог угледног радија у свету. Милорад Раваси уручио је дугогодишњим сарадницима захвалнице Српског радија Чикаго. Славко Војиновић из Вукове задужбине доделио је Милораду Равасију Вуков сребрњак из 1987. године и књигу "Вукова задужбина у 20. и 21. веку".

Двадесетдвогодишњи самопрегорни, свакодневни рад за микрофоном убројио је Милорада Равасија у плејаду најзаслужнијих новинара који повезују српску дијаспору у Америци и матицу, негују тековине културе, језика, традиције и идентитета српског народа.

"Српски журнализам се родио у дијаспори пре више од два века. Он и данас живи у дијаспори, у сложеним међународним околностима. Дошло је време да су српски новинари који раде у расејању, под туђим небом, опет међу најдрагоценијим посленицима. У тој групи, не тако малој, господин Милорад Раваси с разлогом предњачи", каже за РТС проф.др Миливоје Павловић, члан Управног одбора Матице исељеника Србије.

Српски радио Чикаго једини је српски програм који се емитује сваког дана, покрива ширу територију Северне Америке, а слушаоце има чак и у деловима Јужне Америке. Има богат информативни и културни садржај, негује изворну народну музику, и укључује релевантне и занимљиве саговорнике.

"Раваси то ради врло посвећено свих ових година, не прекидајући контакте са свим релевантним чиниоцима у Србији, што је јако важно. Он у свима нама има пријатеље, сараднике, и на неки начин заједнички креирамо шта је потребно", каже Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника Србије.

Владимир Божовић, саветник председника Србије за верска питања и дијаспору, оцењујући рад Милорада Равасија, нагласио је да, упоредо са српском православном црквом, Српски радио Чикаго представља једну од најзначајних институција за Србе у Америци, информишући их о збивањима у матици и региону и дајући им могућност да интерактивно учествују у програму.

"Српски Радио Чикаго има ту мисионарску улогу, да шири српску реч, да штити језик и културу, да говори најлепши језик на планети и да се тај језик чује широм САД-а, пре свега у Чикагу и околини", каже за Програм за дијаспору РТС-а Милорад Раваси, директор и уредник Српског радио Чикага.

Милоје Поповић, доајен новинарства, публициста, књижевник и дипломата, један од добитника захвалнице Српског радија Чикаго, констатовао је да самим тим што је Раваси, 22 године, сваког дана, на вези са Србијом и, како је рекао, разговара са Србима, већ је непроцењив допринос медијској спони дијаспоре и матице.

"У Србију долазим сваке године бар једанпут, али сам имао паузу од 5 година, са разлогом. Али, без обзира што нисам долазио, моје срце, моја душа су увек ту", искрен је Раваси.

Милорад Раваси остаће упамћен као први новинар из расејања, коме је српски журнализам направио скромни омаж.

Својим радом посведочио је да се домовина може волети и на удаљеној тачки планете, а Српским радијом Чикаго направити златни мост који спаја Америку и Србију, Србе у Америци и Србе у матици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи