Књижевни мостови међу народима

У нашем главном граду одржани су 54. Међународни књижевни сусрети, који су окупили књижевнике из 20 земаља света. Том приликом додељене су и значајне награде.

Овогодишњи београдски међународни сусрети писаца које је 54. пут организовало Удружење књижевника Србије отпочели су полагањем венца на споменик нобеловца Иве Андрића, док је свечано отварање уследило у Градској скупштини.

„Београдски међународни сусрети писаца постали су једна од најзначајнијих и најтрајнијих књижевних манифестација на Балкану. Овом приликом се захваљујем целом тиму на организацији овог догађаја који окупља писце из читавог света", каже Андрија Младеновић, заменик градоначелника Београда.

Након путовања Дунавом, где је на броду казивана поезија, уследила су путовања по групама широм Србије, да би последњи митинг о поезији ови сусрети били завршени у Удружењу књижевника Србије наступом писаца из дијаспоре, међу којима су били и добитници награде Печат кнеза Лазара Ранко Радовић из Канаде и Властимир Станисављевић Шакаменац из Париза.

„Привилегија је бити одликован таквом једном наградом која носи име Светога кнеза. Сусрет мој и са наградом и са жиријем и монасима и црквеном општином која је у Прилипцу био је упечатљив и дирљив", каже Ранко Радовић, Канада.

Завршну оцену највећих сусрета на Балкану изговорио је први човек удружења књижевника Србије.

„Ми смо организовали са намером да позовемо писце из света, репрезентативне писце свога језика, својих земаља и народа. Тридесет три писца је било из 20 земаља. Наравно, свако је донео своју поетику, своја опредељења, естетичка, етичка и друга. Суштина је да су сусрети у оној својој основној функцији објединили све људе", каже Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије.

На крају остаје да се дода да су сусрети протекли у знаку обележавања значајних годишњица везаних за стваралаштво Шарла Бодлера, Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса, при чему је у Мрчајевцима додељена и награда Повеља Мораве Ђорђу Вултуреску из Румуније и Љубиши Ђидићу из Крушевца.

Вредно је поменути да су Сусрете помогли Министарство културе и информисања Републике Србије и Скупштина града Београда. И све беше у знаку њеног величанства, лепе књижевне речи и духовних мостова међу народима.

број коментара 0 пошаљи коментар