Школа зове у победе нове

У суседној Македонији и ове школске године ће наставу на српском језику пратити само 172 ђака, од којих су 22 првака.

Према информацијама са терена, може се констатовати да је број ученика који похађа наставу на српском језик све мањи и да се овај вид наставе у Македонији полако гаси.

Настава на сррпском језику тренутно се изводи само у 3 основне школе у Македонији, у Основној школи Светозар Марковић у Старом Нагоричану, где учи укупно 92 ученика, од којих 14 ђака првака, затим Основна школа Кирил и Методије у Кучевишту са укупно 57 ученика и 6 ђака првака и Основна школа Браћа Рибар из Табановаца са укупно 23 ученика и два ђака првака.

„Овог лета смо реновирали неке ствари у школи. Реновирали смо санитарне јазли које су намењени деци, постављене су нове плочице и нови одводни систем, који је сада много бољи. Очекујем успешну пколску годину како за ђаке, тако и за наставнике. Желим свим првацима успешан полазак у школу, а свим осталим ђацима успешну и плодну школску годину", каже директорка ОШ Светозар Марковић из Старгог Нагоричана.

У Основној школи Вук Караџић у Куманову због недовољно пријављених ученика настава на српском језику је укинута, а српска одељења у средњим школама нису ни заживела, иако се сваке године расписује конкурс на који се јави 1-2 средњошколца.

Родитељи и наставници истичу да је један од проблема и недостатак уџбеника на српском језику, али се сви слажу у оцени да је ово један од највећих проблема српске заједнице у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво