Почасни конзул Марина Гавански Зисић

Монтреал је највећи град Квебека, економски и културни центар тог дела Канаде. Ако у овај град стижете из Европе, сигурно ће вам се допасти јер одише духом старог континента. Амбасада Србије је у Отави, конзулат у Торонту, али однедавно у Монтралу имамо почасног конзула.

Монтреал је данас економски и културни центар покрајине Квебек. Његове прве зграде изграђене су дуж обале у старој луци, а цео Монтреал лежи на острву. То се најбоље види са брда Монт Ројал.

Канада ове године слави 150-ту годишњицу независности, а Монтреал 375 година постојања. У највећем франкофонском граду после Париза, све, од језика, архитектуре, старог града и споменика упућује на француско наслеђе.

Ту је и базилика Нотр Дам, мноштво ресторана и кафетерија у којима ће вас поздравити на француском. Али, ако га не говорите, одмах ће прећи на енглески.

У Монтреалу и околини, по неким проценама, живи око 5 и 10 000 људи српског порекла, а од недавно имају и званичног представника пред локалним властима у Монтреалу.

Почасног конзула Републике Србије у Квебеку, сликарку Марину Гавански Зисић срећемо у њеном студију, у боемској, Сент Лоренц улици.

„Волела бих да покажем наше квалитете и да успоставим везе и сарадњу. Пошто сам ја сликарка, била би ми занимљива културна сарадња", каже за РТС Марина Гавански.

Марина Гавански је у Канаду стигла као девојчица, а ликовну академију уметности завршила је у Београду. Реализам на њеним платнима одише поетиком.

„Имам две инспирације, једна су људи, а друга природа. Ту су акварели само кад идем у природу. Мислим да ја на неки начин сликам своју генерацију, људе који осећају, имају своје снове, патње, жудње, жедње...", искрена је уметница.

Специјалиста за портрете у једном периоду, пожелела је да на слике предочи и национални понос, од царице Милице до Новака Ђоковића.

„Била је дивна предаја, на Роџерс капу, 2011. године, јер је тог дана постао први на свету, а слику сам почела када је победио у Аустралији", каже Марина.

Марина је одрасла у Ванкуверу, али већ три деценије живи у Монтреалу. Ево како она доживљава економски и културни центар Квебека.

„Јако ме подсећа на Београд...и положај је сличан...Београд је на ушћу двеју река, а Монтреал је у ствари острво између реке. Има дух јако сличан...", каже сликарка.

Закрчене пешачке зоне, улични перформански и свирачи, паркови, престижни Мегил универзитет, куполе и галерије, само су део шарма најевропскијег града Канаде.

број коментара 0 пошаљи коментар