Вечерас са Србијом на вези

Гост вечерашње "Србије на вези" је директор Фонда дијаспоре за матицу Живадин Јовановић. Емисија је на Сателитском програму у 18.55, реприза у четвртак, 14. септембра у 13.05.

Један од најпознатијих српских научника Милутин Миланковић, веома је цењен у свету због изузетног доприноса науци. У америчком граду Кливленду његова биста добила је специјално место, а Срби и Американци ће тако имати могућност и да сазнају више о његовом раду. Из Кливленда се јавља Александар Жигић.

Монтреал је највећи град Квебека, економски и кулутрни центар тог дела Канаде. Ако у овај град стижете из Европе сигурно ће вам се допасти, јер одише духом старог континента. Амбасади Србије у Отави, конзулату у Торонту придружио се и Монтреал где смо добили почасног конзула. Из Торонта извештава Бранка Дикановић Трбојевић.

Евоцирамо успомену на једну велику прича из Великог рата, а то је пријатељство народа Србије и Шкотске. Ратна болница у Ваљеву постала је симбол медицинске пожртвованости и хуманости. Гости емисије директор Историјског архива у Ваљеву Велибор Видић, и Алан Каминг који је на челу Организационог одбора за обелезавање стогодисњице смрти докторке Елси Инглис.

У Београду је одржана 19. редовна Скупштина Удружења, ''Фонд дијаспора за матицу'', уз учешће представника српске дијаспоре из разних земаља и матице. На скупу су анализирани резултати активности Фонда између две Скупштине. Гост емисије директор Фонда дијаспоре за матицу Живадин Јовановић.

Када је пре петнаестак година почела да прави сувенире, Љиљани Клачар са Пала су говорили да је докона жена. А данас, диве се њеним радовима чиче са Романије и са Требевића, кућици са Јахорине и дрвеној цркви изнад Сарајева.

Хор и оркестар Књаз Милош удружења У име живих наступило је у крипти Храма Светог Саве са програмом Вече српске и светске музике - Србија у Европи. На програму су биле српске народне песме, дела Стевана Стојановића Мокрањца, Волфганга Амадеуса Моцарта, али и Мориса Алберта и групе Битлс. Хор и оркестар креће на турнеју 14. септембра по европским градовима уз подршку српске дијаспоре. Љубитељи српске народне песме и евергрин комозиција имаће прилу да их виде у Базелу, Паризу, Прагу и Бечу.

Уредник и водитељ емисије Бобан Ковачевић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво