Чикашко "Прело" чувар српских корена

Удружење крајишких Срба Прело из Чикага одржало је током 15 година свог постојања низ манифестација и уложило напор да одржи традицију и културу родног краја. Рад организације подржао је велики број појединаца и организација, којима су уручена признања.

Удружење крајишких Срба Прело је поводом прославе 15 година рада доделило захвалнице појединцима и организацијама који су помогли њихов досадашњи рад.

Захвалнице су доделили нови председник Прела Душан Чучковић и досадашњи председник Петар Кутлић, а програм је водио Миленко Шпегар.

"Сама организација не може да постоји без људи, без подршке. Ми смо кроз 15 година успели да јачамо и очувамо кроз рад нашу културу, а уједно да помажемо људе и овде и у Крајини, а и Србији", каже Душан Чучковић, председник Удружења крајишких Срба Прело из Чикага.

Признања су примили, поред осталих, Владо Белопетровић, већ неколико деценија један од најпознатијих српских бизнисмена у Америци, Перо Самарџија, такође један од истакнутих Срба у Чикагу и у име Генералног конзулата Републике Србије захвалницу је преузео вице конзул Милинко Шпица, који редовно присуствује свим најважнијим догађајима у српској заједници у Чикагу и широј околини.

"Причајте својој деци какви су нам корени и откуда су дошли овамо. Чувајте корене, чувајте своје Прело, будите најбољи амбасадори нашег народа у овој земљи, пред вашим комшијама, пред пријатељима Американцима, њихово поштујте, а својим се поносите", казао је присутнима отац Саво Босанац, старешина цркве Свети Јован у Белвуду.

Крајишких Срба има пуно, не само у Чикагу, него и другим деловима Америке, па је тако Прело, једно од најпопуларнијих и најбројнијих српских организација. Сваког пролећа на годишњем скупу ове организације, велика сала у Новој Грачаници буде испуњена до последњег места.

У музичком делу програма наступили су познати музичари из Чикага и околине, Мића Радовановић, Дејана Драча, Анђела Суботић и Дејан Петровић.

Следећа манифестација коју Прело организује је традиционална Кестенијада 14. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво