Луксуз на шинама

Плави воз је представљао специјалан воз луксузног типа коришћен за потребе некадашњег председникa СФР Југославије Јoсипа Броза Тита. Био је у употреби од 1946. до 1980. године. Последњи пут је саобраћао као специјалан воз 5. маја 1980. године приликом преноса Титових ковчега из Љубљане у Београд. Од 2004. године воз је отворен за ширу јавност, и може се изнајмити. За аустралијске туристе вожња овим "луксузом на шинама" била је права атракција.

Некада симбол моћи, данас туристичка атракција за мноштво страних и домаћих туриста. Некада незамисливо му прићи, а данас оствариво ући. Најлуксузнија шинска композиција у Србији Плави воз, угостила је пробирљиве аустралијске туристе, и то на њихов изричит захтев.

Желели су путовање специјалним возом, луксузног типа, којим је путовао Јосип Броз Тито од 1946. до 1980.

„Закупили смо 4 вагона из композиције Плавог воза за наше госте из Аустралије који су дошли на ово путовање. Имају Де Голов салон, салон за ручавање, свечани салон и стара спаваћа кола Јосипа Броза Тита и Јованке Броз", Бојан Унковић из Балкан травел центра.

„Титов кревет је удобан, а највише су ме импресионирали зидови вагона који су обложени дрвеном интарзијом", Џон Милер.

Од 1956. је у овом непромењеном, уникатном и префињеном издању. Елеганција на социјалистички начин.

„Ми се налазимо у свечаном салону, где су се одржавали најважнији састанци које је наш бивши маршал одржавао са државницима из целога света, као што је била краљица Елизабета, Хајле Саласије и остали...Наши данашњи гости су заузели те исте позиције и ево, уживају у вожњи", каже Бојан Унковић.

Најексклузивнијим возом ондашњег времена са Титом су путовали важни државници тог времена, попут Насера, Брежњева, Индире Ганди и још шездесетак важних страних делегација.

А сада, ево видно задовољних Аустралијанаца.

„Воз је за мене изненађење. Свиђа ми се што има историјску вредност", оцењује Керолајн Смит.

„Када сам долазила нисам знала шта да очекујем. Али ме је одушевила ваша земља и народ. У возу нас је дочекао Титов двојник и то нам се највише допало", одушевљена је Џина Иселеван.

"Плави воз" је са Титом прокрстарио Југославију, добар део Европе и чак стигао до Блиског истока и тако прешао 600.000 колометара.

Од 2004. први пут је отворен за ширу јавност. Железница Србије изнајмљује "Плави воз" у комерцијалне сврхе. Потрудићемо са да у будућности имамо више оваквих путовања, како по Београду тако и по Србији", каже Бојан Унковић.

Изазов је велики. Видан је некадашњи луксуз, сјај, комфор. Ентеријер је урађен у дрвету од махагонија, ораха, крушке, а зидови у свили. И после више деценија, изглед је непромењен.
Има ту посебне патине, која је и главни мамац за туристе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво