Свечаност у Либертивилу у част Светог Мардарија

Поводом прославе Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког, 16. јула 2017. у манастиру Св. Саве у Либертивилу одржане су молитвене свечаности које је предводио патријарх српски Иринеј.

Сви путеви у Чикагу воде до манастира Светог Саве у Либертивилу. Недељни догађаји су кулминација тродневне свеправославне прославе Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког.

Рођен је у близини Подгорице, замонашио се у Студеници 1906-те године, а после боравка у Русији, долази у Америку где је постао први српски епископ на тлу Северне Америке.

Литургију у Либертивилу служио је патријарх српски Иринеј уз велики број епископа и свештеника из Северне Америке, али и других крајева.

Мошти владике Мардарија је предао владика западноамерички Максим. Свечаном програму који је настављен у манастиру Нова Грачаница присуствовали су Владимир Божовић, изасланик председника Србије Александра Вучића, Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Српске, Обрад Кесић, директор канцеларије Републике Српске у Вашингтону као и бројни чланови српске заједнице из Чикага и околине, али и целе Америке и Канаде.

Чланови српске заједнице се слажу да је то важан догађај за цео српски народ и у Америци, и Канади и Србији.

Владика Мардарије основао је манастир Свети Сава у Либертивилу почетком 20. века, а данас, 2017. године, скупио се тамо велики број Срба и њихових пријатеља, да покаже да цени његово дело и да пошаље слику о јединству Срба у Северној Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво