За српску војску - једна заборављена прича

Мила Михајловић је римски ђак, публициста и уметник, новинар у италијанској националној телевизији RAI, пуних 30 година. Њеном књигом "За српску војску - једна заборављена прича", Италијани су почели званично обележавање 100 година Великог рата. Ауторка открива да, колико је било спектакулатно организовано повлачење српске војске преко Албаније, толико је, пре тога, била и величанствена акција спасавања око 300 хиљада људи, српских војника, цивила и аустроугарских заробљеника од стране италијанских морнара, уз помоћ британских и француских снага. Истину скривану један век она посвећује, како каже, младим генерацијама, науци Србије и света.

Ове три књиге посвећујем Србији и Италији, сједињеним у патњама и победи Великог рата, знаним и незнаним јунацима за које је највећа вредност људски живот и онима за које је отаџбина била више од живота, каже аутор историјско-документарне књига Мила Михајловић, римски ђак, уметник, новинар, публициста.

Истину скривану један век Мила Михајловић посвећује, како каже, младим генерацијама, науци Србије и света.

„Тај гест хуманости је допринео преокрету историје света, зато што је једино српска војска спасила од пропасти Велики рат, у корист савезника. Само је српска војска успела да после 4 године рата, пробије за савезнике и за себе један фронт, непријатељски. То је било септембра 1918. за мање од два месеца рат је био окончан у корист савезника, рат на који су савезници били спремни да потпишу капитулацију. Свет је преокренут захваљујући српској војсци, али те војске не би било да неколико година раније на албанским обалама није било италијанских морнара да их спасе и превезе на слободну територију, а то је била највећим делом обала Италије, а не Крф. На Крф су стигли тек касније. Само једна мала количина српске војске, последње јединице нуклеуса српске војске, су директно, крајем фебруара пребачене из Албаније на Крф. Остали су стигли из Италије на Крф", истиче Мила Михајловић.

Књигом За српску војску једна заборављена прича Миле Михајловић, Италијани су почели обележавање стотину година Великог рата.

Завршила је соло певање на најпрестижнијем универзитету у Риму, доктор је комуникологије, а пуних 30 година, ради као новинар на РАИ-ју, италијанском јавном сервису.

„Мени је увек радост када сам у овој кући, зато што сам међу колегама. Већ 30 година сам на РАИ-ју, на државној телевизији, највећој телевизији на свету, али њени новинари и колеге нису тако добри као моје колеге и новинари из РТС-а, који успевају и без неке велике технике и без велике залеђине огромне телевизије, да направе ствари које су фантастичне...да направе емисије, прилоге, културне мисије, дела која остају и која побеђују на великим фестивалима света", каже Мила Михајловић.

Награда Златна значка Културно-просветне заједнице Србије која јој је недавно уручена значи јој много, јер је још једна веза са својом земљом.

„Мени Златна значка пуно значи зато што потврђује да, без обзира колико ове тешке битке биле, за истину и афирмацију наше земље, да је сваки труд који сам уложила био великим, племенитим чином награђен", искрена је Мила Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи