Др Драган Станић гост српске заједнице у Канади

Др Драган Станић, професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Матице Српске био је гост Српске националне академије у Канади. Предавање на тему очувања и изградње српског културног идентитета одржао је у простору једног од колеџа Универзитета у Торонту.

Упорно и доследно чување и предочавање српског културног наслеђа могло би, уверен је професор Драган Станић, да помогне у разбијању предрасуда раширених на Западу.

„Ма где били, ма где радили, добро би било да имамо неку врсту представе о сопственом културном идентитету, да то умемо да презентујемо припадницима других народа, да умемо да бранимо позицију сопственог народа", каже др Драган Станић.

Улога најважнијих српских културних, научних и образовних институција је важна у артикулисању националног и културног идентитета, али је важна и улога интелектуалца, појединца. Идеалан интелектуалац морао би да буде национално одговоран, али и интернационално компетентан.

„Да имају знања, која су упоредива сазнањима и која долазе из других култура и да можемо нашу аргументацију укрстити са свима онима који су склони, нарочито по механизмима пропагандне делатности, да са лакоћом осуде све оно што долази из српске културе", каже др Станић.

Срби су кроз историјско искуство живота између Истока и Запада стекли важну менталитетску особину, да имају развијен слух за друге.

„Ми смо некаква дијалошка зона, како ја волим да кажем. Ми смо тип дијалошке културе која зато има разумевање за припаднике других култура, јер ми добро знамо како се преко нас преламају различите историјске енергије и како су различити народи прелазили тим путевима Балкана где Срби живе и које су све различите империје ту све газиле", закључује професор Станић.

У време глобализације, великих притисака и покушаја асимилације расејаног српског народа, важно је да чувамо целину српског културног и националног простора и да се међусобно чујемо.

„Било би јако важно да искористимо све техничке особености нашег времена, да искористимо електронску комуникацију и да створимо један националан простор на интернету, односно на свим комуникационим системима које нам стоје на располагању", каже др Станић.

На крају предавања др Драган Станић, председник Матице српске и Жарко Брестовац, председник Српске националне академије потписали су протокол о сарадњи ових институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво