Додељене стипендије будућим правницима

Једна од најважнијих организација у српској заједници у Сједињеним Америчким Државама је Српско-aмеричка адвокатска комора. На њиховом годишњем скупу у центру Чикага додељене су награде младим студентима права, а већина их је из Србије и Републике Српске.

На 25-тој годишњој гала вечери Српско-америчке адвокатске коморе стипендије је добило 6 студената права. Већина их је дошла из Србије и Републике Српске у последњих годину-две дана.

„Свакако ће ми покрити основне трошкове током мог студирања и надам се да ћемо се и даље дружити и да ћемо имати овакве скупове и чешће", каже стипендиста Никола Симић.

„Као неко ко је дошао из Србије и завршио факултет овде та веза између нас Срба из Србије и Срба из дијаспоре је увек веома важно", каже стипендиста Нешко Радовић.

Колеге из Америке упознате су са неким српским обичајима и историјом.

„Сви знају да кажу ћевапи, шта је ракија, знају доста о нашој историји, знају да се њом пуно поносимо", каже једна стипендисткиња.

Посебне награде додељене су некадашњем конгресмену Џим Мудију из Висконсина и чикашком адвокату Адријану Вучковићу. Удружење српских адвоката у Чикагу са пуно ентузијазма предводи Марко Ђурић који је дипломирао право на престижном Норт Вестерн универзитету.

Марко Ђурић каже да су његови баба и деда, родитељи, и остали који су тамо, добили помоћ од других кад су дошли, тако да он хоће да настави ту традицију преко адвокатске коморе.

Било је гостију из Београда, као и оних који су се овде недавно доселили.

„Не осећате тај моменат иностранства у тој мери као кад би отишли у неки други град у Америци, јер Чикаго има неку специфичну српску ноту", каже Мирјана Кнежевић, докторка из Београда.

„Важно је да напоменем да су овакви скупови изузетно важни, нарочито скупови професионалаца, односно наших људи који се овде баве високо професионалним пословима. Српско-америчка адвокатска комора је вероватно најутицајнија српска организација у Америци. Она је елитна организација и има доста утицаја и на америчку владу и на америчку државу", каже Деско Никитовић, дугогодишњи генерални козул у Чикагу.

Сматра се да на територији САД има 2000 адвоката српског порекла.

Сваки скуп Срба завршава се колом, а тако је било и на овом скупу у Чикагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво