Нови почетак на Новом Зеланду

Причу о животу на Новом Зеланду, савладавању препрека на путу ка личном и професионалном успеху, чланству у Краљевком удружењу за уметност у Лондону, прича за Програм за дијаспору РТС-а Милица Зјајић Мун.

Често нас тешке животне околности натерају да донесемо судбоносне одлуке. Десило се то и Милици Зјајић Мун, да се тужних деведесетих, са малим дететом отисне чак на Нови Зеланд. Уз изванредне препоруке није било тешко прикупити обимну документацију, али...

„Све је било добро и лепо док нисмо дошли до аеродрома... то је било тешко... то је вероватно нешто најтеже што сам морала да прођем у животу. Када сви дођу, са свима се поздравиш, сви одједном избледе, и само видиш своје родитеље, мале и старе..."

Ипак, дала је шансу новом почетку, и није погрешила. Данас је Милица Зјајић Мун остварена, како на професионалном, тако и приватном плану. Као професор музике, поред предавања у окландској гимназији, организује и концерте, такмичења, музуичке радионице, а чак три пута је дириговала у Сиднејској опери. Главни је координатор за обуку будућих наставника, и сваке године око 50 студената прође њену обуку. Добитница је многих награда, а од недавно је, на предлог колега, примљена у у престижно Краљевско удружење за уметност у Лондону.

„То је као кључ који отвара многа врата. Сада сазнајем шта је доступно и предлажем својим студентима да аплицирају....има места за нове ифдеје, новине у образовању... многи ме зову да им предложим идеје о томе шта би могло да се ради у Енглеској у и свим чланицама Комонвелта, тако да је врло интересантно", каже Милица Зјајић Мун.

За време НАТО бомбардовања 1999. године, дала је све од себе да исправи искривљену слику која је пласирана о нашем народу.

„Они нису имали своје изворе. Тако да сам водила демонстрације у главној улици, гостовала на телевизијама и разговарала са уредницима спољних редакција...", дели са нама болне успомене Милица Зјајић.

Мали породични оркестар увежбава и код куће. Њена деца, Сара, Ема, Стефан и Александар изузетно су надарени за музику, али негују и друге таленте, као и српски језик.

„И мало по мало...почиње каријера, после 3 године упознала сам Пола...велику подршку, велику љубав...са собом сам довела ћерку од 4 године, са Полом имам још троје и то је моје највеће богатство, моја деца, моја породица, родитељи, муж - моји!", искрена је Милица. 

Супруг Пол Мун, професор историје на Окландском универзитету и цењен писац, по мајци је Црногорац. Учи српски језик и обожава Београд, чије улице и људе слика без престанка... Емоције као да испливају, па је желео да нам то и каже.

"Београд је диван, пуно волим српски народ и своју жену!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво