Паметан тањир за тешке одлуке

У Чикаго је, из Београда, пре четири године отишао Никола Вучићевић, оставивши стан и добро плаћен посао. У Америци је, након што је за дизајн освојио готово све најзначајније светске награде, осмислио тањир. Не било какав, већ паметан, који спаја исхрану и технологију. Како је дошао на ту идеју и о каквом тањиру је реч, објаснио нам је Никола током недавног боравка у Београду.

"Приметио сам да је у Америци изузетно велики број гојазних људи. Процентуално, мислим да је свака трећа особа прешла ту границу гојазности, што је мене натерало на размишљање како могу као дизајнер неким концептуалним размишљањима или решењем помоћи.

Тако сам се вратио базичној ствари, употребном предмету старом око хиљаду година, тањиру, али сам га спојио са технолошким аспектом и овим тренутком коме сада припадамо где он има нову намену.

То је практично супени тањир, који у централном делу има облик срца. Својим физичким обликом умањује количину хране која се може унети у сам тањир.

Оно што је друга компонента је што сам га спојио са дигиталом, односно убацио сам плочице (BMI pads) које вам дају резултат рада срца, притиска и још неких компоненти, које додиром ваших палчева могу на екрану у горњем делу тањира дати приказ тренутног стања вашег организма, као и очитавањем на телефону, где би тањир био спојен са телефоном. У том случају, у зависности од параметара, тј. индекса вредности телефон, односно тањир може понудити које су ваше опције ако је време доручку, ручку или вечери.

Све компоненете остају у телефону и такође се могу поделити са трећом особом, односно особом која прати ваше стање, било да је то нутрициониста, тренер, доктор, медицинска сестра...", каже Никола Вучићевић за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво