У потрази за истином

Највољенији Француз у Србији, хуманитарац Арно Гујон, неуморан је у борби за истину о српском народу на Косову и Метохији. Овог пута, документарним филмом о српским енклавама на том подручју.

Француз Арно Гујон, оснивач хуманитарне организације Солидарност за Косово, а однедавно и држављанин Србије, недавно је са екипом француских професионалних документариста завршио филм о животу Срба у енклавама на Косову и Метохији.

„Желимо кроз овај документарац да покажемо француској публици како живе обични Срби у тим енклавама о којима ми причамо већ 12 година, од 2004. године, када смо основали нашу хуманитарну организацију. Имали смо срећу да упознамо тројицу професионалних француских документариста прошлог лета у Француској. Разговарао сам дуго са њима о томе шта ми радимо на Косову, какву ситуацију затичемо сваки пут кад идемо на лице места, и они су се заинтересовали за ту тему", каже Арно Гујон за РТС.

Снимања су обављена на више места на Косову и Метохији, а у филму, између осталих, говоре игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, игуман манастира Драганац Иларион, директор Културног центра у Грачаници и други...

„Документарац је занимљив по томе што пушта људе да говоре шта им је на срцу и у уму...Мислим да је то истинско сведочење, без крупних речи, без политике...Верујем да ће то бити права слика коју желимо да покажемо у Француској", каже Арно.

Наводећи да је снимање протекло без проблема и да је задовољан са урађеним. Арно истиче да филм доноси ексклузивну причу о једном парадоксу, да у данашњој Европи, у 21. веку још постоје енклаве и гета где људи живе у страху и затворени, борећи се у веома тешким околностима да опстану.

„Гледамо да се тај филм приказује и у другим земљама, радимо и на преводу на енглески језик. Надамо се да ће тај филм бити доступан у Србији, јер верујем да ни многи Срби не знају о тој тематици", закључује овај неуморни хуманитарац.
.
Премијера филма је била 10. априла на француском тв каналу КТО, који се гледа у кабловској мрежи или преко сателита, а осим у Француској, на том истом каналу, могу да га гледају још у Белгији, Швајцарској, Канади, Алжиру и другим земљама у којима се говори француским језиком.

„Не знамо када ће филм бити приказан у Србији, али РТС нам је потврдио да ће бити емитован", истиче Арно.

Осим овог филма, као и раније објављене књиге Сви моји путеви воде ка Србији, Арно не посустаје ни у својим хуманитарним активностима. Под покровитељством његове хуманитарне организације у току су обнове српских школа, изградње фарми свиња у сарадњи са Епархијом рашко-призренском, као и припреме летовања на црногорском приморју за децу из енклава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи