Двоброј часописа "Људи говоре" представљен у конзулату Србије у Торонту

Књижевни часопис "Људи говоре" периодично излази у Торонту и окупља писце на српском језику са свих континената. Недавно је у конзулату Србије у Торонту представљен јубиларни двоброј овог часописа, на начин који је спојио књижевност, музику и сликарство.

Говорило се о поезији, прози, очувању српског језика и ћирилице, али и о положају и улози уметника.

„Овај часопис је специјализован за трекстове из књижевности, културе аутора из дијаспоре, са жељом да се очува српски идентитет и ћирилица. Вечерас имамо промоцију двоброја часописа Људи говоре, 29/30, који је финансијски подржан и од Министарства културе Републике Србије", рекао је Спасоје Милићевић, конзул Србије у Торонту.

Избор прича, песама, есеја и критика прати уређивачки мото часописа о естетском, етичком и духовном јединству. Др Радомир Батуран, уредник часописа је и научни сарадник Универзитета у Торонту и члан Удружења књижевника Србије и Републике Српске.

„То је први број који је спонзорисала нека држава. То није радила ниједна партија и то је потпуно слободан часопис", рекао је др Радомир Батуран.

У двадесетак рубрика часопис увек представи по једног младог књижевника, преноси разговоре о језику, а има и причу о задужбинарима.

„Историја српског народа, значајни датуми, јубилеји, догађаји на које се с поносом и пијететом подсећамо имају посебно место у часопису. Уредници Људи говоре су угледни професори универзитета са три континента. Уредници и сарадници се бирају, како је др Батуран рекао, само по највишим критеријумима, а не по личним везама и познанствима", рекла је лектор Душица Ивановић.

У јубиларном броју уредништво је одлучило да свака рубрика почиње репродукцијом слика Милоша Бојовића.

„Суштина мог сликарства је врло једноставна. Сви смо ми рођени са божјом светлошћу, потамнимо некад, јер набацимо кроз живот све и свашта. Верујем да лично трагам за том светлошћу у сликарству, али у сваком случају нисам изгубио осећај и трагам за тим шта јесте...ја говорим четкицом...", каже сликар Милош Бојовић.

Часопис Људи говоре свој углед ствара годинама. Окружени пријатељима и публиком, свој мали јубилеј обележили су речју, сликом и песмом. Текстови су преведени на енглески језик, а на енглеском, српском и шпанском, пева Кристина Бијелић, која је студије музике на Универзитету у Торонту допунила допунским на колеџу Беркли у Валенсији. На гитари је пратио Филип Теис, са којим је недавно снимила први албум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи