Зимска ОССИлација у Бањалуци

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) представила је овог викенда у Бањалуци пројекат под називом "Повезивање младих Републике Србије и Републике Српске". Овај значајан подухват подржали су Министраство спољних послова Србије, Управа за дијаспору и Србе у региону и Привредна комора Србије.

Зимска скупштина Организације српских студената у иностранству, скраћено ОССИ, одржана је 24. децембра у Бањалуци. Свечаности је претходила Панел дискусија на тему повратка младих. Поред руководства и чланова ОССИја, пристиглих из свих крајева света, скуп, Зимску оссилацију је, поред бројних партнера, увеличао и амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини, Станимир Вукићевић, а писмо подршке упутио је студентима председник Републике Српске Милорад Додик.

„Морамо заједнички радити да се ти људи стимулишу, да дођу у нашу лепу Србију и наше лепе земље, да раде овде, јер ми имамо потребе за њима. Ми у развојним пројектима не смемо заостајати ни за једном другом земљом, морамо следити Европу и европске стандарде, према томе, ти људи су нам потребни", рекао је за РТС Станимир Вукићевић.

ОССИ је основана 1997. године и има за циљ да окупља српске студенте у иностранству, омогући им лакши повратак у земљу и промовише Србију у свету. ОССИ данас броји око 10 000 чланова и тренутно има огранке у 15 земаља, на 4 континента.

„Ми смо свакако доста радили на промоцији повратка и то је један од наших фокуса. Драго ми је да ће са нама бити Дане Кондић, директор Ер Србије, и жао ми је што представници НИС-а нису били у могућности да дођу, јер то су наша два највећа партнера. Ми у сарадњи са великим приватним компанијама желимо да омогућимо људима да се врате, и да им покажемо да за то постоји могућност. Ја најискреније верујем да постоји врло светла будућност. Знам доста људи који су се вратили из иностранства, који су се запослили и омогућили себи квалитетан живот. Сматрамо да смо као организација дужни да будемо спона, мост између младих који су тренутно у иностранству, који имају жељу да се врате, и посла и могућности које могу да остваре у Србији", рекао је Александар Јаковљевић, председник ОССИ.

Овај догађај је имао за циљ и да најави оснивање новог огранка Организације - канцеларије ОССИ-ја у Бањалуци, поред Београда, Ниша и Новог Сада, четвртог у региону.

„Ми из Бањалуке који смо студирали и који смо били део ОССИја и раније, изузетно смо поносни на тако нешто и изузетно нам је драго што ће се млади српски студенти који студирају у иностранству и млади активисти и студенти из Републике Српске спојити на једном месту, на својеврстан начин и повезати, тако да ова Зимска ОССИлација има то за циљ", рекао је Ђорђе Михајловић, координатор Канцеларије ОССИ Бањалука.

Јачање пријатељства младих Српске и Србије и њихово повезивање симболично је представљено и садњом Дрвета пријатељства, у Универзитетском кампусу. Засађена садница платана симбол је дугог трајања и чврстих корена, које ови образовани, самосвесни и вредни млади људи намеравају да негују, све у циљу стварања напредније и уређеније домовине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара