Шест стотина српских добровољаца учествовало у Кримском рату

Сусрет са руским писцем Сергејем Пинчуком, открио нам је до сада непознате детаље историјског раздобља, које је наше збратимљене народе, у вечном трагању за слободом и истином, заувек историјски зближило.

Књига Кримски рат и одисеја Грчке легије, којом се Сергеј Пинчук представио на овогодишњем Београдском сајму, прича је о настанку балканских јединица, састављених од Грка, Бугара и Срба, који су учестовали у саставу руске армије у Кримском рату.

„Могуће је направити историјско поређење Крима као великог духовног центра Русије са Косовом- косовским божуром Србије. Нас повезују не само територије већ и судбине људи, људска крв. Мало је позната чињеница да су српски добровољци учествовали у догађајима на Дунаву и на Криму а то је био резултат доношења одлуке 1853. године да се формирају добровољачки одреди на Дунаву", каже Пинчук.

Тај рат разбуктао се као последица религиозног конфликта између царске Русије, Француске, коју је подржала Велика Британија, и Турске. За народе Балкана имао је обележје Светог рата, рата за опстанак наше вере и православља. У редове руске армије ступило је 600 српских добровољаца.

„Када сам се бавио историјом грчког региона, наилазио сам на словенска имена и презимена и почео да схватам да су то заправо Срби који су на разне начине доспели на Крим", каже Пинчук.

О њиховој светој улози, каже писац, сведоче бројна писма до којих смо дошли после 160 година, и она су аутентична потврда њихове херојске борбе. Српски траг у Кримском рату чува се у руским архивима, као неодвојиви део историје српског народа.

Сергеј Пинчук задивљен је овогодишњим Сајмом књига и чињеницом да је Србија читалачка земља.

„Хвала Богу што смо сви ми деца Ћирила и Методија, што чувамо словенску писменост и што много аутора чува наш словенски дух који треба да живи и у нама и у нашим потомцима", каже за РТС Пинчук.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво