Магазин Србије на вези

О легендама које живе, о делима која се памте, о лепоти писане речи и нашој потреби за њом, од Франкфурта до Београда и шире, у емисији "Магазин Србија на вези", вечерас на РТС САТ у 18.45, и на РТС2, у суботу, 22. октобра у 11.30.

Вечерас разговарамо о враћању старог сјаја српске палате Текелијанум у центру Будимпеште, здању које је српски добротвор Сава Текелија основао ради помоћи у школовању сиромашних српских ђака и студената у првој половини 19 века, а временом постао стециште српских интелектуалаца, српски културни и политички центар. О утисцима са значајног скупа и несвакидашњем концерту у том здању, где је настала и Матица српска, говори Биља Крстић, која слави 40 година бављења музиком и 15 година рада са Бистриком. Пре концерта у Сава центру, 24. новембра, део атмосфере из Будимпеште, пренеће и у наш студио.

О значају и лепоти писане речи, са највећег и најзначајнијег сајма на свету, Сајма књига у Франкфурту, јавиће се књижевница Славица Мастикоса, члан Удружења писаца Седмица из Франкфурта, чији су чланови, учесници на самом отварању манифестације и активни чувари српског језика и културе ван Србије.

У сусрет београдском, 61. Сајму књига, свој нови роман Онда је дошла добра вила, који говори о одрастању, странпутицама, снази мајчинске љубави, представиће књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, а нову књигу за децу, Гоцине чаролије, књижевница Гордана Јовић из Немачке.

Гост емисије је и глумац Тихомир Станић, који тумачи један од главних ликова нове игране серије Убице мог оца, РТС-а, чију ћемо прву епизоду, делом видети у нашој емисији, а која је на нашем првом програму у недељу, 23. октобра од 20 сати.

Са отварања изложзбе фотографија које су обележиле живот легендарног музичара Лазе Ристовског, узиво из Миксер Хауса у Београду, јавља се Милица Милановић, а њему у част, пре великог концерта 9. новембра, у нашем студију наступиће бенд Гис Мај Ес и Ксенија Куљача.

Из Галерије УЛУС, део актуелне изложбе Весне Милуновић из Париза, биће пренет и у наш студо 9 у Кошутњаку.

Уредник емисије Сузана Гвозденовић Пузовић

Редитељ Драгица Гачић

Музички уредник Бранка Лолић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи