У Штутгарту се негује српска култура

Професорка допунске наставе у Штутгарту, Биљана Петровић, недавно је у Београду боравила вођена идејом да културне посленике из Србије позове и представи својим ђацима и њиховим родитељима. Предаје трећој генерацији наших исељеника у Немачкој, који са истим жаром воле земљу свог порекла као и њихове баке и деке. Ево шта професорка Биљана Петровић каже за РТС.

Разговор са професорком допунске школе у немачкој регији Баден Виртемберг, Биљаном Петровић, разбија све предрасуде о професорском позиву који подразумева предавања, оцењивање, вођење дневника рада...

Много више од тога чини живот професора допунске школе у расејању. Радна недеља почиње и великим делом се одвија, веровали или не, у возу!

Понедељком путује за Лудвигсбург, уторком у Виненден, средом у Шондорф, петком у Калф и Синденфилген, суботом је у Штутгарту.

„У свим пунктовима имам 140 ученика, то је велики број, и он стално расте током године, што је моје плус...Али, имам драстичну разлику, у Солденфингену имам 50 ученика, а у Винендену свега 12 и то је минимум за функционисање једне групе и једног пункта", каже Биљана.

Велика подршка стиже од родитеља, чланова Српске православне цркве, српских клубова, сви вољни да помогну, да се нађу кад затреба...

„Суштински сада видим шта је дијаспора. Они су изузетно топли људи, великодушни и веома везани за матицу и проналазе хумане начине да остану у вези са њом и да помогну људима који одатле долазе", истиче професорка Петровић.

Оформљен је Савет родитеља и Школски одбор, реализују се договорене активности и програми. Недавно су угостили младу редитељку Јелену Раденовић. Њен филм Куда даље третира судбине 5 жена које су отишле из Србије, за каријером, супругом, бољом приликом, а глумачка радионица коју је одржала одушевила је и родитеље и децу.

„Наравно да сам се пронашла у свакој причи, и пожелела да то покажем Штутгарту и успела", каже Биљана.

У јуну ће, за Видовдан, угостити и књижевницу за децу, Јасминку Петровић.

„Она ће бити гост на свим мојим пунктовима, улазиће у све школе, радиће са децом литерарне радионице и деца ће на један директан начин чути српски књижевни, изворни језик и разговарати...", каже професорка.

Без књига на српском језику не може се ни замислити школа, па професорка Биљана са колегиницом Татјаном већ ради на формирању прве школске библиотеке.

број коментара 0 Пошаљи коментар