Михајловић: Наш циљ је Савез српских општина

"Данас се Срби не препознају у својим званичним симболима ентитета државе, српска деца немају право на адекватно образовање, уче по образовном програму Републике Хрватске или неког сарајевског кантона, не могу доћи до посла, у јавним установама их нема уопште или су маргинализовани. Наш одговор на такво стање је формирање Савеза српских општина где српски народ чини већину", рекао је за Програм за дијаспору РТС-а српски делегат у Дому народа Федерације БиХ и посланик у Кантоналној скупштини Кантона 10 Славиша Михајловић.

О томе како побољшати живот Срба у Федерацији Босне и Херцеговине, посебно у општинама где чине већину (Гламоч, Грахово, Босански Петровац и Дрвар) говорио је у Србији на вези српски делегат у Дому народа Федерације БиХ и посланик у Кантоналној скупштини Кантона 10 Славиша Михајловић.

"Српски народ, због положаја у протеклих 20 година, отежаног повратка, немогућности налажења посла, уништења привреде, изгубио је национални потенцијал. Самим тим, немате ни политички потенцијал, који је неопходан да се изборите за своја права. Као последица тога, конститутивни народ који би са својим правима требало да буде потпуно равноправан са друга два народа, изгубио је сва уставана права и права која су достојна једног човека.

Данас се Срби не препознају у својим званичним симболима ентитета државе, српска деца немају право на адекватно и квалитетно образовање, изучавају комплетно образовање на хрватском или бошњачком језику, по образовном програму Републике Хрватске или неког сарајевског кантона, Срби данас не могу доћи до посла, у званичним институцијама и јавним предузећима Срби су заступљени од 0,5 до 2 процента, има министарстава или јавних предузећа где их нема уопште или су маргинализовани", рекао је Михајловић.

Шта урадити да би повратак Срба био одржив, који су главни проблеми које треба решити?

"Ми који смо одлучили да тамо живимо и да не напуштамо своја вековна огњишта, због овако тешких услова живота, одлучили смо да се ослањамо само на себе, да се удружујемо, да све своје потенцијале искористимо да обезбедимо квалитетан и достојан живот Срба у Федерацији.

Као званичан одгодвор на овакву ситуацију, на маћехински однос званичних институција према Србима, ми смо ушли у један озбиљан пројекат, а то је Савез српских општина. И за њега смо нашли упориште у и Закону о принципима локалне самоуправе и у Европској повељи о принципима локалне самоуправе. Чак смо у разговорима са америчком амбасадом предложили један квалитетан модел, какав је нпр. у Белгији, који би био прихватљив и за нас и наравно, званичне инстутуције Федерације БиХ, јер такав савез не би рушио ни суверенитет ни територијални интегритет, не би мењао границе Дејтонског споразума.

Ради се о Савезу српских општина по моделу немачке говорне заједнице у Белгији, где је Белгија обезбедила и дала уставну могућност да се општине удружују у савезе, и оне имају своје мини владе и парламенте. Држава им је дала, препустила одређене надлежности и дала одређену аутономију, као што је ресор школства, образовања, културе, па чак и неких међународних односа, политике запошљавања, очувања породице и социјалне заштите.

Мислимо да Босну и Херцеговину у наредних годину и по дана очекују озбиљне уставне промене. Из америчког Конгреса је дошла озбиљна иницијатива, на челу са Мајкл Тарнером, који је председник парламентарне скупштине НАТО-а. Сигурно ће БиХ се сачекати уставне промене и Срби морају наћи свој пут. Знамо да ће Република Српска ићи у правцу очувања, можда и самосталности РС уколико се нађе адекватно решење за то, хрватски народ трага за својом територијалном јединицом, трећим ентитетом, који подразумева и ове наше српске политичке општине.

Ми у таквом амбијенту морамо наћи свој пут који ће заштитити наш народ, наше културно добро, наше природне ресурсе који нису мали. За годину и по дана формирали смо одређена тела са озбиљним српским функционерима на нивоу кантона и општина Федерације БиХ, који заједно раде и на законима и правилницима, који би требали дати оквире а крајњи епилог би требало да буде Савез српских општина, а то су општине Гламоч, Дрвар, Грахово и Босански Петровац", закључује Михајловић у Србији на вези.

Са Славишом Михајловићем у студију разговарала Нада Вукелић.

Уредници Србије на вези Нада Вукелић и Мирослав Карлица. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво