Magnum Crimen - без цензуре

Прво нецензурисано, ћирилично издање књиге "Magnum Crimen: Пола вијека клерикализма у Хрватској" др Виктора Новака, о развоју клерикализма у Хрватској од краја 19. века до краја Другог светског рата, недавно је представљено београдској публици.

Преко хиљаду људи испунило је велику дворану Коларчевог универзитета до последњег места на свечаној академији поводом објављивања првог нецензурисаног, ћириличног издања чувене књиге Виктора Новака Magnum Crimen.

Прво издање ове култне књиге, Виктор Новак, Хрват, али и интегрални Југословен, успео је да објави у бурним послератним годинама, 1948.

„У поднаслову књиге Magnum Crimen пише да се ради о пола вијека клерикализма у Хрватској, а Виктор Новак је једном научном методологијом успео да покаже везу, с једне стране римокатоличког клера, а с друге стране усташа, не само за време Другог светског рата, већ и неколико деценија пре Другог светског рата", рекао је Бранимир Нешић, издавачка кућа Catena mundi.

Magnum Crimen је мистериозно настајао али и мистериозно нестајао са полица књижара ондашње Југославије. Књига је била систематски уништавана јер је тадашњи комунистички систем на сваки начин желео да спречи истину о спрези римског клера и усташтва.

Римска курија била је изразито супротстављена њеном садржају и ставила је Новакову књигу на списак забрањених књига, чувени Индекс либрорум прохибиторум, а аутора изопштила из римокатоличке цркве.

„То је издање, на жалост, било нецеловито, зато што је комунистичка власт извршила притисак и два поглавља су била избачена. Захваљујући професору Василију Крестићу откривена су та два поглавља, и ово је прво, целовито издање на ћириличном писму које смо ми објавили ове године", каже Нешић.

„Ја сам као директор Архива Српске академије наука и уметности (САНУ), одмах после смрти професора, откупио од породице целокупну документацију Виктора Новака. Та његова рукописна заоставштина, налази се у Архиву САНУ и има око 180 кутија и у тим се материјалима налазе и комплети тих докумената на основу којих је он писао Magnum Crimen. Сматрао сам да ова књига, као темељ за изучавање те наказе какав је клерофашизам или клерикализам, заслужује да га упозна читав наш народ јер смо ми због њега страдали. Мало, мало па ту књигу треба објављивати да би наш народ видео да он не престаје да постоји и да нам опасност од њега увек прети", каже академик Василије Крестић.

Представљање ове књиге остаће упамћено и по несвакидашњој, потресној и упечатљивој режији ђакона Ненада Илића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво