Кад слике причају приче

Од економисте до сликара наивца, укратко би се могао описати радни век Милета Давидовића. Успешан је, иновативан и радо прихваћен, од Њујорка до Токија. Београд још осваја, а велика му је жеља да своје радове изложи у Галерији РТС-а.

Уредан, чист, педантно поспремљен простор, неуобичајен је за већину сликарских атељељ, а управо такво је место где ствара сликар наивац Миле Давидовић.

Једнако неуобичајен био је и његов пут од економисте до признатог уметника, а значајна етапа на том путу дугом 30 година, догодила се 1993. године када је одлучио да напусти добро плаћени посао у државном предузећу, оде у Грчку и потпуно се посвети сликарству. Опробао се у готово свим техникама и правцима, али је наива његово трајно опредељење. Један је од свега десетак сликара у свету који су се определили за технику уља на стаклу.

„Мени је жао што се нисам школовао за сликара, завршио сам економију, радио у фирми дуги низ година, и једног дана сам решио да прекинем и посветим се само сликарству. Тако је све кренуло својим током. Сликање на стаклу је много тежа техника него на платну. Ако се погреши, тешко је то исправити, тада је најбоље почети испочетка", каже Давидовић. 

Удовољавајући уметничкој радозналости у себи, опробао се и бојећи више стакала у једној слици, па на овај начин настају чаробне вишедимензионалне слике равничарских села.

„Према мојим сазнањима насликао сам једину слику на свету уљем на 5 стакала. На сваком стаклу је урађен по један детаљ, тако да се добије велика дубина слике. Хтео сам неку своју идеју да искористим, и за сада је једна једина на свету", каже Давидовић. 

Његове слике излагане су на око 300 изложби у преко 50 земаља Европе, Канаде и Америке, и налазе се у многим иностраним галеријама и приватним колекцијама. Миљеник је француске публике.

„Имао сам изложбе широм света, од Њујорка до Токија, али највише по Европи, у Мадриду, Паризу, Монаку, Бриселу, Амстердаму, Бечу...Последња изложба на коју сам веома поносан је у Гран Палеу у Паризу, најпознатијем изложбеном простору на свету, где на свечано отварање дође око 15000 људи, тако да сам био једини представник и Србије и бивше Југославије", каже Давидовић.

Давидовићеве слике се углавном продају већ на изложби, а најчешћи купци у Србији су представници дипломатског кора. У Београду је веома ретко излагао. А жели.

„Последња изложба у Београду је била у Скупштини Србије, и ту сам једини излагао слике икада. Велика ми је жеља да направим изложбу у Галерији РТС-а, па, видећемо да ли ће се и остварити", искрен је Давидовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво