Софтвером до брже дијагностике

Најновијом компјутерском методом дијагностиковања карцинома могуће је открити примарно место на којем се развио рак у организму. За ово откриће награђен је Институт "Михајло Пупин" и творац софтвера, њихова научна саветница Јелена Васиљевић, доктор електротехничких наука и професор на Рачунарском факултету у Београду.

У Србији годишње од рака оболи 37, а умре двадесет хиљада људи. У поређењу са остатком Европе, по броју оболелих смо на 16, а умрлих на неславном 2. месту. Само од карцинома плућа, у Србији годишње оболи око 6 ипо хиљада људи и исто толико умре.

Основни разлог за овако црну статистику је, пре свега, касно јављање лекару, али пацијентима се чини и, компликована и дуготрајна медицинска дијагностика.

Патологија, крунска дијагностичка методологија, захтева високо специјализован кадар и често скупе процедуре, па би софтвер могао бити од помоћи.

„Оно што мислим да је предност јесте да евентуално пре примене имунохистохемијске анализе и одређивања хистогенезе, ми можемо да применимо софтвер и да нам он каже колика је вероватноћа да је тумор дошао из плућа, бубрега, дојке, па да ми радимо циљану имунохистохемију. На тај начин прво штедимо време, што је од фундаменталног значаја, јер када пацијент већ има дијагностиковане метастазе у коштаном ткиву, то је 4. стадијум болести. Ми овде не говоримо о раном откривању малигних болести, него говоримо о раном откривању непознатих тумора, који су већ дали метастазе, али ми не знамо одакле су они путем крви дошли у госте", каже др Јелена Сопта, патолог.

Након успостављања дијагнозе злоћудне болести, брзим одређивањем хемиотерапије приближили би се такозваном златном стандарду у отпочињању лечења.

„Прво да поменем да је рак јединствена болест по томе што је сваки потпуно другачији, зато што је процес настанка тумора насумичан и да је идеално, ми би сваки тумор требало да третирамо другом терапијом или да макар од расположивих терапија изаберемо ону која је најосетљивија за тај тумор. Ми имамо научни рад где смо показали да ова врста анализе разликује туморе који су сензитивни и туморе који су резистентни на одређену врсте терапије. То је добар почетак и обећавајући за будућност", каже др Марко Радуловић, доктор фармације из Института за онкологију.

У будућности, софтвер може да помогне и у откривању меланома, али и да анализира факторе који доводе до канцерогених обољења, па су за њега заинтересовани и у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво