Скроман бити, то је дар

Писац Угљеша Шајтинац овогодишњи је добитник Европске награде за књижевност за роман "Сасвим скромни дарови". Написан као роман о Банату и Њујорку, овај породични роман, писан у епистоларној форми, кроз судбинска искушења припадника једне обичне породице на узбудљив начин говори о најизазовнијим друштвеним питањима нашег времена.

Један од најупечатљивијих млађих писаца на српској књижевној сцени, Угљеша Шајтинац, аутор чувене драме Хадерсфилд, награђивани драмски писац, приповедач, романсијер, писац за децу, предавач на новосадској Академији уметности, на помало компликовно питање шта је најпре од свега тога има једноставан одговор.

„Ствараш нешто под снажним осећајем да се у теби нешто формирало и да треба да постане и део спољног света, део света читалаца или оних који заслужују да поделе једно твоје одушевљење. Кроз то што ће прочитати и не морају да се одушеве", каже Шејтинац.

Одушевљења је ипак било, сведочи о томе и Европска награда за књижевност, уручена недавно у Бриселу.

„Европска награда за књижевност значиће у формалном смислу, да се роман преведе на језике других народа, а то ће бити и за књигу добро. Пошто сам писац из Србије, биће то, надам се, још једна карика у ланцу која треба да повуче све више писаца из Србије, да кроз такве видове као што је ова награда, али и скретањем пажње преводилаца на друга имена, да нам књижевност буде присутна и на другим, сада можемо рећи, тржиштима, иако су то у ствари читалачке области", каже Шајтинац.

У роману Сасвим скромни дарови, чије је треће издање тешко пронаћи у књижарама, два брата, један у Банату други у Њујорку - разговарају.

„Даљина не утиче на односе између оних који су блиски, у овом случају два брата. То је тренутак у њиховим животима да су они зрели и довољно удаљени од свог сопственог порекла, од сопственог детињства, да могу да га поново оживе кроз комуникацију и да провере где су сада, у том животном тренутку", каже Шајтинац.

Критика овај Шајтинчев роман описује као изузетну еписторалну, потресну и провокативну хронику наших дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво