Завичај је магична реч

Рођени Наполитанац, Марио Лигуори већ пуну деценију живи у Новом Саду, где на Филозофском факултету и Академији уметности предаје италијански језик. Страствени путник, овај публициста и писац читалачкој публици у Србији представио се путописном прозом "Снатрења", потом двојезичном књигом "Седам јесењих прича", а недавно и збирком прича "Прва љубав".

Мрио Лигуори, родом је из Сарна, малог места у близини Напуља, са погледом на Везув и Помпеју. Биографски податак који је, сматра, добрим делом заслужан за његов беспрекоран изговор српског језика. Наполитанци су, каже, од рођења билингвални, јер у кући, на улици, у друштву говоре наполитанским језиком, који је сличан српском.

„Српски језик је изузетно једноставан језик, из моје перспективе. Једноставност система се види. Имате само 5 вокала и мислим да је то језик који Италијан може да савлада. Када сам улазио у српски језик, схватио сам да је то језик препун лепоте. Баш реч завичај је магична реч, јер то није само место где сте рођени него и место где су емоције и сва сећања на то место", каже Лигуори.

Лигуори је у Србију стигао стицајем околности, то је сада већ виц, каже, док препричава згоду у којој му је умакао аутобус за Напуљ, а он се вратио у друштво људи који су га позвали у Нови Сад.

Странствовање је велика тема овог публицисте и писца, и јунаци његових приповедака углавном су странци, у туђој земљи, граду, улици, често и у сопственом животу.

И сам се, крећући се у троуглу Србија-Италија-Шведска осећао као странац међу људима.

„Ја бих волео да одговорим да је завичај у нашој глави или као Црњански који је рекао да завичај можеш сам да изабереш. Или као Мирослав Антић који је рекао да смо осуђени на завичај. Можда је завичај место које не постоји, него је циљ", искрен је Лигуори.

Лигуори верује да људима треба оставити слободу откровења, необично воли Црњанског, од скоро чита песника из Вељег Дубоког, покушава да открије зашто се једна новосадска улица зове Дунавска а не Дунавска и разумева да се воле највише они који се познају најмање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво