Глума у холивудским мјузиклима

Српска глумица Јелена Раденовић прва је међу светским истраживачима-уметницима, која је детаљно истражила глуму у филмском мјузиклу. На тему „Глума у холивудском мјузиклу” докторирала је на Факултету драмских уметности у Београду.

У Филмском центру Србија одржана је промоција књиге ,"Глума у холивудским филмовима" ауторке Јелене Раденовић.

,,Књига је заправо моја докторска теза коју сам одбранила пре две године на факултету Драмских уметности, а онда је то Филмски центар Србије и Мирољуб Стојановић препознао да би то могло да буде занимљиво штиво за ширу публику. Мјузикл је један озбиљан жанр, иако је уврежено мишљење да је то једна слатка шећерлема. Он већ од почетка, од Приче са западне стране, бави се озбиљним темама и озбиљне теме провлачи кроз слојеве песме и игре. У мјузиклима по први пут имамо појаву црних извођача, друштвених група према којима се граде предрасуде. Они се сви појављују у мјузиклу и, уствари, они разбијају те предрасуде па имамо мушкарце, попут Џима Керија, који певају играју, отворено показују своје емоције што прихвата широка публика. То је било невероватно за то време у којем је настајао," објашњава ауторка Јелена Раденковић.

Тема глуме у мјузиклу код нас није била довољно истражена, а књига Јелене Раденовић сада попуњава ту празнину.

,,Први део књиге се бави настанком глуме на филму - како је она формирана, који су се то стилови на почетку појавили, како се прилагођавала филмској технологији. Ја сам на тај део посебно поносна, јер таква је литература да је тешко све то на једном месту наћи, чак и на енглеском језику. Други део се бави жанром мјузикла, његовом формом, његовом трансформацијом кроз време - од оног класичног оа до оног периода трансформације када су у мјузикл ушле неке озбиљне теме, попут Кабареа, Косе, и до савременог мјузикла. Тренотно је редак, али га има," додаје Јелена Раденковић.

Ауторка посебно препоручује певање и игеање на киши. А прва асоцијација на холивудски мјузикл јој је...

,,Певање, играње, забава, шаренило... Прва асоцијација је, заправо, она која се налази на корици књиге, а то је велико перо, гламур, ружичасти свет," заључила је Јелена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи