Историја из угла штампе

Графичка школа на Новом Београду, право је место за снимање документарно-играног филма „Српска штампа 1914-1915”. Серијал од четири једносатне епизоде, чији сценарио потписује Александар Гаталица, гледаоци ће моћи да виде већ у јуну.

Ових дана у Графичкој школи на Новом Београду почело је снимање документарно-играног филма Српска штампа 1914-1915 чији сценарио потписује Александар Гаталица.

„Идеја се родила док сам писао роман Велики рат. Читајући штампу из оног времена, констатовао сам да није тачна тврдња да није ништа бајато као јучерашње новине. Наиме, новине од пре једног века не доносе само информације о преломним догађајима, ултиматуму, убиству, о почетку рата, пропадању Србије, победама...него доносе податке о читавом животу. За овај серијал од 4 једносатне епизоде, читао сам не само прве странице, него и задње странице, гд су мали огласи са свим узорцима тадашњег живота. Читајући и спремајући се за ово снимање, осветлили смо тадашњи живот са свих страна", каже Александар Гаталица.

Филм се бави епохом, периодом од 1914-1915. године, и то кроз визуру српске штампе тог времена.

„Оно што је интересантно је што је ово особен угао гледања на тему Великог рата, јер је то угао штампе. У букету неких прослава, филмова, серија које ће се правити о Великом рату мислим да ће ово бити нешто другачије, јер историја очима штампе није исто што и историја сама по себи. Журналисти оног времена су различите ствари доживљавали као битне, и за гледаоце ће бити изненађење како су они доживљавали стварност 1914. године", каже редитељ Филип Чоловић.

Комбинацијом документарног и играног још ефектније ће се дочарати епоха и сигурно оживети неке чињенице које могу допринети бољем или јаснијем разумевању времена пред и на самом почетку Великог рата.

Епоху и атмосферу новинарских редакција тог времена дочараће глумци - Иван Бекјарев, Ирфан Менсур, Андреј Шепетковски, Милош Ђорђевић, Небојша Миловановић и многи други.

А кроз причу ће нас водити Бојан Жировић коме је поверена улога наратора.

„Задатак ми је да гледаоце увучем у причу, јер је ово заиста занимљив угао, и штампа представља озбиљну историјску грађу и документацију али начин на који је она овде обрађена и могућност да сагледамо на који начин је утицала на догађаје и пратила их, веома је занимљив", каже глумац  Бојан Жировић.

Четири једносатне епизоде имаћемо прилику да видимо већ у јуну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара