Чувар Нојеве барке

Талентовани Душан Кртолица, ученик је 5. разреда новобеоградске Основне школе "Лаза Костић". За собом има већ три самосталне изложбе, а четврта, под називом "Чувар Нојеве барке", недавно је одржана у Новом Саду. Својим аналитичним и студиозним цртежима оживљава фантастичан свет флоре и фауне, праисторијски и данашњи.

„Наша планета настала је пре 4 милијарде година, како научници претпостављају, тако што су се две планете судариле а од њихових делова који су се милионима година окретали, настала је планета Земља", озбиљно коментарише Душан.

Душан има 11 година и овако уме да говори о сваком геолошком периоду постанка Земље, зна све о диносаурусима, животињским врстама и њиховим поделама, рецимо о свакој од 70 врста торбара. И све то уме и да нацрта. Почео је, треба ли рећи, веома рано.

„Када сам имао 2 године почео сам да цртам неке облике, али то није било нешто посебно. Неке су почеле да личе на неке животиње или на рецимо, ципелу. Моји родитељи су прво мислили да су то случајности, а када сам почео да цртам све више облика који су личили на нешто, помислили су да ја стварно умем да цртам", каже Душан.

Откривајући сопствени таленат, овај паметни момак трошио је и по 500 листова папира седмично.

„Често ми се не свиди оно што нацртам, тако да тај папир згужвам и бацим, узмем други, па наставим то поново да цртам", каже Душан.

Без грешке, веома прецизно, често и уз помоћ лупе прецртава Дирера, али радије црта неке од више хиљада животиња, птица, риба, буба, праисторијских и данашњих.

„Неке од мојих цртежа гледам из књига, али композицију некад и сам смишљам", каже Душан.

Душан је своје радове до сада објављивао у преко 200 уметничких интернет група широм света, а позиви за гостовања стижу из Америке, Аустралије, Индије...Ипак, било је и неверних Тома.

„Људи обично не верују да ја цртам те цртеже, већ да ми помажу родитељи, тако да ретко освајам награде на такмичењима, па су моји родитељи почели да ме снимају док ја цртам", каже Душан.

Родитељи су уочивши таленат, а не знајући шта даље са њим, Душана са тек навршене четири године одвели у сликарски атеље Зорана Чалије.

„Душана пре свега издваја та изузетна интелигенција и изузетно развијена моторичка способност да све оно што замисли може и да пренесе на папир. Он се толико заигра и уплови у тај један свет фантазије који ствара уз концентрацију којој многи могу да позавиде", каже Зоран Чалија, предсеник УЛУС-a.

Душанова породица и родитељи брину о томе да ни на који начин не фосрирају овог креативног дечака. Будно надгледају и покушавају да прате раскошни таленат, али не сугеришу ни један правац.

„Ја ћу се и даље бавити цртањем као хобијем, али ћу се професионално бавити зоологијом. Желим да одем на Нову Гвинеју или Мадагаскар, како бих открио неке непознате животињске врсте", закључује Душан.

До тада ће се овај крупнооки талентовани дечак само играти и сањати своје снове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво