"Коцкар", руски, а наш

Пре двадесет година наш редитељ Иван Ракиџић режирао је новелу Достојевског "Коцкар", а јубилеј од премијере играног филма, обележен је свечаном пројекцијом у Руском центру за науку и културу, уз подршку Српско-азербејџанског друштва пријатељства.

У кинематографији се одувек сматрало великом храброшћу екранизовати књижевна дела руског филозофског писца Ф. М. Достојевског, која представљају врх светске класичне књижевсности.

Само најсмелији редитељи усудили су се да дела утемељивача психолошког романа, проткана фолозофском мудрошћу преточе на филмско платно, попут Браће Карамазових или Злочина и казне.

Бројни угледни гости, имали прилику да, после дуго година, још једном присуствују пројекцији филма, али и упознају и друже са редитељем и протагонистима тог филмског остварења, које је настало под необичним околностима.

"Реализован је у доба највеће инфлације која је владала тада у нашој земљи. То је важно рећи, јер смо под тим јако тешким условима успели да окупимо врло квалитетну глумачку екипу и направили смо, за оне услове и оно време, добар филм", каже Иван Ракиџић.

Новелу Коцкар Достојевски је писао подстакнут, у текућем тренутку стварности, актуелном полемиком која је вођена око питања начина живота Руса у иностранству и формирања типа иностраног Руса. Кроз лик Алексеја Ивановича, који је у поседу две страсти: љубави и коцке, писац је показао унутрашњи расцеп његове личности, амбијент у коме се налазио и понашање руског човека који у туђим просторима тешко напушта навике и лако се препушта новим уживањима.

„Ми смо кренули наивно, са жељом да снимимо монодраму, али наше амбиције су у међувремену порасле, па смо дошли и до филма", каже редитељ.

Стриктно држећи се фабуле и композиције у новели Достојевског, Милош Николић је Коцкара претворио у сценарио, а редитељ Ракиџић га, бриљантном глумом српских глумаца, њиховим беспрекорним улажењем у ликове јунака великог писца, обиљем раскошних костима, аутентично дочараног амбијента снимљеног у Србији - пренео на филмско платно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво