Дивац: НАТО бомбардовање црна мрља светске политике

Међу првима у расејању, против НАТО бомбардовања које је почело 24. марта 1999. године, огласио се наш славни кошаркаш Владе Дивац, који се данас, игром случаја, налази у истом граду у ком се налазио и пре 15 година када је осудио НАТО агресију. О својим сећањима на тај период говорио је у емисији "Србија на вези".

Владе Дивац, на врхунцу каријере те 1999. године, био је један од првих чији се глас против НАТО агресије чуо у свету. У чувеном шоуу Ларија Кинга на СНН-у, 24. марта 1999, био је глас српског народа у медијском центру моћи.

На данашњи дан дали сте интервју за СНН у коме сте осудили НАТО бомбардовање. Каква су Ваша сећања?

„Игром случаја на данашњи дан сам опет у Сакраменту. То је био један од најтежих момената у мом животу, а вероватно и свих људи који су повезани са Србијом. Било ми је много жао и тешко, покушавао сам да на разне начине будем глас мог народа. Гостовао сам у чувеној емисији Ларија Кинга и био у прилици да кажем и објасним ставове мог народа по том питању", каже Дивац.

Каква је медијска слика данас?

„У сваком случају много боља. Наша земља иде ка Европској унији и путем мира, и мислим да смо на правом путу да покажемо да нисмо онај народ каквим су нас представљали 90-тих година. Доста људи је променило мишљење и осудило је тај напад. Мислим да је то црна мрља светске политике", каже Владе Дивац.

Шта данас медији кажу о том догађају?

„Данас медији који се баве том темом указују на погрешну одлуку Америке и земаља које су учествовали у том нападу. Мислим да ће следеће генерације знати праву истину о свему што се дешавало. Мој лични став је да је то погрешан начин да се решавају проблеми у свету", каже Дивац.

Да ли Вам је за ових 15 година стигло макар неко признање од оних који су Вас можда највише критиковали због осуде НАТО бомбардовања?

„Највеће задовољство, ако тако нешто уопште може да се каже, је то што сам био препознат од свог народа као неко ко има могућности и начин да представља све те догађаје у медијима, поготову овде, у Америци. Имао сам велику подршку нашег народа, као и грчке дијаспоре која ми је помагала да се организујем и да се појављујем у медијима где је то било потребно", искрен је Дивац.

Те 1999. године одиграли сте у Сакраменто кингсима једну од најупечатљивијих сезона у Вашој каријери. Да ли Вам је кошарка била више од игре?

„Апсолутно више од игре. То је било време када сам одиграо можда најбоље утакмице у својој каријери. Бежао сам од стварности и на терену сам налазио мир. Фокусиран на игру, та два сата нисам размишљао шта се дешава у мојој земљи. Мислим да је то био случај са свим нашим спортистима, и као да смо се осећали кривим што нисмо са нашим народом, али смо се трудили да свима око нас презентујемо истину", закључио је наш велики кошаркашки ас.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица. Са Владом Дивцем разговарала Нада Вукелић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво