Одзвон васељене

У холу РТС-а представљена је трећа збирка поезије Владана Ракића штампана у Немачкој под једноставним називом "Gedichte" (Песме) и нова, двадесет четврта књига поезије "Одзвон васељене". Ракић је шеснаест година живео у Берлину. Добитик је многих награда за песништво.

Владан Ракић је са 24 објављене књиге и 21-ом књижевном наградом, према мишљењу Слободана Ракитића, један од најплоднијих српских песника не само у дијаспори, него и у матици. То је и доказао на промоцији нове књиге у холу РТС-а.

"Поезија стварно чини чуда. Ипак је то једна заумна, једна скривена моћ, моћ са одложеним дејством. У почетку се можда не разазнаје, многи је не прихватају како треба, међутим, она са својом вишезначношћу буди многе утиске, многе успомене душе, многе потиснуте мисли, заборављене мисли и људе, и окупља те људе у јединствену реку и то све чини један океан поезије", каже песник.

Мало је модерних песника у Европи који овако неусиљено сликају завичај и породицу. У Владановом стваралаштву не може се заобићи висока свест о природи православља, па његова поезија отвара многа питања.

„Он је превођен много на немачком, примљен је, а то је тешка читалачка публика. Немачки језик тешко преведе нешто са језика малих народа, али сетимо се да су пре 200 година преводили Вука, а ево сада и Ракића, они су нама тај кључ откривања простора и повезивања са Европом на један прави природан, нормалан начин који се зове европска и светска књижевност", рекао је књижевни историчар и књижевник Миодраг Матицки.

Владан нам је обећао да ће ускоро завршити бар једну од три књиге прозе које је давно почео да пише. А до тада ћемо уживати у стиховима из Одзвона васељене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво