Нови амбасадор словенског духа

Цењен и препознатљив као “српски Шопен”, пијаниста Стефан Ивковић је Европу већ освојио. Живи и усавршава се у Ослу, од Европе узима али и јој и даје све најбоље, а сања повратак у Србију.

У сусрет 2014. години, Стефан Ивковић је остварио давнашњу жељу - да свира београдској публици, на Коларцу.

Пред сам концерт, помало нестрпљив и уз једва приметну трему због наступа у Београду, дао је интервју за РТС Програм за дијаспору.

"Ово је тренутак који сам годинама чекао. Ја сам овде провео детињство, овде имам успомене и ово је можда најзначајнији концерт у читавој мојој каријери, баш зато што је у мом граду, у ком са одрастао."

"Мени је важно да своје мисли и емоције, своју душу, пренесем кроз извођење публици. И зато сам бирао одговарајућа дела. Шопен је мој омиљени композитор и заправо и моја специјализација на мастер студијама."

Мастер студијама на норвешкој државној музичкој академији у Ослу претходило је школовање на престижном Barratt Due музичком институту за који тврде да прима музичаре сутрашњице.

"Не бих желео да будем нескроман али бих могао да тврдим да сам музичар данашњице."

Награде на међународним такмичењима пијаниста почео је да осваја још 2001. године. Данас је један од најтраженијих извођача Шопенових дела.

"Ја сматрам да је Шопен нама врло близак, и да он није само пољски композитор или амбасадор пољског духа како га неки зову, него заправо амбасадор словенског духа. Његова дела су оличење словенства. И на неки начин, могу да кажем да, свирајући његова дела, представљам нашу душу и наш менталитет."

Почеци Стефановог музицирања везани су, осим за клавир, и за хармонику. Временом је клавир преовладао али - да, хармонику још понекад засвира.

Стефан паралелно завршава и мастер студије теоријске математике на Универзитету у Ослу. Шопен и математика?

"Интерес за математику постојао је још од раних дана. Једно време сам се онда интензивно бавио клавиром али се касније поново пробудила жеља за математиком и решио сам да употпуним себе, да будем дакле једна свестрана личност. Тако сам започео студије, иде ми одлично и до сада имам оцене А на свим испитима."

Европа је остварила Стефанова очекивања али на питање о плановима од Стефана смо добили помало неочекивани одговор:

"Ја желим сву срећу свима који желе да пробају да у Европи наставе своје школовање, да се усавршавају, можда и да остану, али моји су планови да се вратим" завршава Стефан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара